Nu se dau despagubiri pentru leucoza bovina in Delta
Joi, 30 Iunie 2016
Joi, 30 Iunie 2016
Primarii din Delta Dunarii sunt nemultumiti din cauza ca proprietarii de animale infectate cu leucoza bovina nu primesc despagubiri, asa cum se intampla cu cei din zona de terasa a judetului, si au solicitat miercuri autoritatilor sanitar-veterinare sa ia masuri.
De ce la terasa se dau despagubiri pentru animalele bolnave de leucoza, iar in Delta nu? (...) In Ceatalchioi, la fel ca in Plauru, Salceni, exista animale sanatoase care pasuneaza in islazul comunal. Eu ce fac? Pazesc animalele de tantari, tauni si capuse? Sa nu-mi spuneti ca tot primarul este vinovat ca nu da cu substante pentru tantari, a declarat, in timpul sedintei Colegiului Prefectural, primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega.
La randul sau, primarul comunei Chilia Veche, Georgeta Ciupitu, a afirmat ca multi proprietari de animale din Delta traiesc pe baza subventiilor primite din partea statului pentru animalele detinute.
Practic, oamenii traiesc cu subventia primita din partea statului. Cu banii aia putini isi intretin copiii la scolile din Tulcea. (...) Animalele (crescute in stare de semi-salbaticie, n.r.) incep sa intre in sat, iar oamenii nu pot sa zica decat ca nu au ce sa faca cu ele. Doar sa le omoare si sa le dea la caini, a afirmat primarul comunei Chilia Veche.
Cei doi reprezentanti ai comunitatilor izolate din Delta au solicitat solutii pentru problema ridicata de proprietarii animalelor infectate.
In replica, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Mitica Tuchila, a spus ca Delta Dunarii este considerata legal zona endemica pentru leucoza enzotica bovina (LEB), in contextul conditiilor favorizante dezvoltarii acestei boli, respectiv numarul mare al insectelor hematofage, iar proprietarii animalelor infectate nu primesc despagubiri si isi pot vinde vitele bolnave doar abatoarelor.
Una dintre solutii vizeaza delimitarea si utilizarea pentru animale doar a zonelor de pasunat din Delta, astfel incat Autoritatea Nationala sa poata restrange aceasta zona de restrictie. ANSVSA a decis declararea acestor restrictii ca urmare a faptului ca animalele sunt lasate libere la pasunat si a numarului mare de insecte hematofage, tantari, capuse samd care transmit boala, a declarat directorul DSVSA.
De asemenea, prefectul judetului, Marin Badita, a afirmat ca va convoca o sedinta pe tema problemei ridicate de autoritatile comunelor izolate din Delta, pentru a gasi o solutie.
In perioada 2013-2015, numarul animalelor bolnave de LEB a scazut in judetul Tulcea de la circa 1.000, in 2013, la aproximativ 200, in anul 2015. In acest context, conducerea DSVSA Tulcea a propus autoritatii nationale de resort ca LEB sa nu mai fie considerata o boala majora, iar medicii veterinari sa nu mai recolteze probe spre analiza si populatia sa nu mai primeasca despagubiri, in contextul legislatiei in vigoare care permite ca produsele si subprodusele provenite de la animalele infectate cu LEB sa fie date in consum.
Conform hotararilor in vigoare, animalele bolnave de LEB care provin din zone afectate de acest virus nu pot fi vandute decat abatoarelor, iar cele care provin din zone indemne pot fi comercializate si catre alte firme, proprietarii primind despagubiri din partea statului in functie de talia animalului.
La finele anului trecut, in judetul Tulcea, exista un efectiv total de circa 38.600 de bovine, peste 57% dintre acestea fiind in Delta Dunarii.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...