Noua lege privind certificatele de producator, asteptata in toamna

Noua lege privind certificatele de producator, asteptata in toamna


Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat joi, la Rasinari, in judetul Sibiu, ca spera ca din septembrie sa fie adoptata de Parlament legea care schimba modalitatea de acordare a certificatelor de producator, in asa fel incat toate pietele din tara vor fi obligate sa aiba minim 20 % producatori autentici.

noua-ctin1Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat joi, la Rasinari, in judetul Sibiu, ca spera ca din septembrie sa fie adoptata de Parlament legea care schimba modalitatea de acordare a certificatelor de producator, in asa fel incat toate pietele din tara vor fi obligate sa aiba minim 20 % producatori autentici.


"Eu sper ca pana la sfarsitul lunii septembrie (...) sa o avem adoptata. E foarte importanta, pentru ca se schimba modalitatea prin care se acorda pana acum certificatul de producator. (...) Se introduce prin aceasta lege, pentru prima data, obligativitatea ca in piete sa existe minim 20% producatori autentici", a spus ministrul Constantin.

Acesta a explicat ca fostele certificate de producator se vor numi din toamna, conform noii legi, atestate de producator. Pentru a fi sigur ca nu vor mai fi falsi producatori, adica speculanti care cumpara marfa ieftin si o vand mai scump in piata, Ministerul Agriculturii a prevazut ca noile atestate care vor fi eliberate de primarii sa aiba obligatoriu si avizul asociatiilor producatorilor.

"Noutatea vine din faptul ca nu numai primariile sunt cele care elibereaza certificatul, dar acel certificat, atestat, trebuie sa fie avizat si de asociatiile reprezentative, astfel incat sa ne asiguram ca cel care solicita un atestat pentru marfa provenita de pe 5 hectare comercializeaza 5 hectare si nu mai mult decat atat. Este si o masura de protectie a producatorilor, dar si o masura de combatere a evaziunii fiscale. De asemenea, se introduce un carnet de producator, astfel incat pe transportul produselor respective, catre piata sau in zona de desfacere, sa ne asiguram ca marfa provine din locul respectiv si nu mai exista acea evaziune fiscala, care pana la urma se intoarce impotriva acelora care sunt producatori directi si care platesc taxe si impozite, platesc un TVA, deci care se lovesc de o concurenta neloiala", a spus ministrul Constantin.

Oficialul a anuntat ca toti producatorii, indiferent ca sunt mari sau mici, vor avea nevoie de stampila unei asociatii care sa-i recunoasca, altfel nu mai pot vinde in piete. "Astazi, daca mergeti in piete, din pacate, veti gasi foarte multi comercianti care nu au certificat de producator. Nu toti din pacate sunt si producatori", a mentionat ministrul Agriculturii.

Intrebat daca nu cumva aceste schimbari ii va ingradi si mai mult pe micii producatori agricoli, care nu sunt membrii unei asociatii, ministrul a raspuns: "Nu. Pe de o parte va stimula asocierea, va intari organizatiile care exista in momentul de fata si ii va proteja foarte mult pe cei care sunt producatori corecti, care astazi, din pacate, sau in ultimul timp nu au avut loc in pietele de desfacere. In felul acesta vor avea mult mai usor acces", transmite Agerpres.



Poti fi interesat si de