Nou focar de pesta porcina africana, intr-o ferma a Smithfield

Nou focar de pesta porcina africana, intr-o ferma a Smithfield


Un al doilea focar de pesta porcina africana (PPA) a fost depistat la ferma Smithfield de la Padureni, unde ar urma sa fie sacrificate aproximativ 40 de mii de suine, dupa ce 13 animale au murit intr-o singura zi, dintre care trei erau in aceeasi boxa.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Timis incearca sa salveze de la sacrificare o parte din porci, ferma fiind construita pe module separate.

 

"Este al doilea focar aparut in zona de supraveghere a primului. Se luasera deja masuri de protectie, nu s-au miscat animale, furajele erau pastrate in conditii de securitate, singurele miscari fiind cele de personal. Ancheta se duce in sensul verificarii miscarilor de personal. Au fost instituite filtre de politie (...). Acum incepe uciderea animalelor afectate. Din fericire, la Padureni este o situatie mai speciala, pentru ca sunt trei module epidemiologice separate. In primul modul va avea loc uciderea a 1.380 de animale care vor fi incinerate. Este hala unde a fost inregistrat virusul si decesele", a declarat, marti, directorul DSVSA Timis, dr. Flavius Nicoara.

 

El a mentionat ca vor fi monitorizate celelalte module, iar daca nu vor exista semnale de aparitie a bolii, nu vor fi sacrificate si animalele din celelalte unitati.

 

Flavius Nicoara a detaliat ca exista foarte multe situatii ilegale, in care cetateni comercializeaza pe internet produse din carne de porc.

 

"Este interzis, acum au dosar penal. Este un posibil vector (de transmitere a PPA, n.r.). Sunt multe animale neidentificate. De exemplu, la Pischia, medicul veterinar din zona a fost anuntat de o persoana de prezenta a doi porci domestici aruncati in padure la Murani. Ambii aveau probe pozitive. De asemenea, aveau urechile taiate pentru a nu descoperii crotaliile si de unde provin. E greu de depistat de unde provin, dar pana la urma tot se descopera", a mentionat Flavius Nicoara.

 

Subprefectul de Timis, Sorin Ionescu, a lansat un apel la responsabilitate si la responsabilizare.

 

"Fiecare dintre noi trebuie sa actionam proactiv. Sa gasim producatori care ignora normele sanitare. Incercam sa tinem sub control acest focar, poate reusim sa salvam cei 24.000 de porci din ferma", a punctat subprefectul Sorin Ionescu.Poti fi interesat si de