Norvegia si Finlanda se lupta cu o epidemie de gripa aviara care se extinde rapid

Norvegia si Finlanda se lupta cu o epidemie de gripa aviara care se extinde rapid


Norvegia si Finlanda se confrunta in acest an cu un numar record de focare de gripa aviara, care au ucis mii de pescarusi si alte specii de pasari, au pus in pericol efectivele de animale si au restrictionat calatoriile in unele zone, au anuntat oficiali din cele doua tari scandinave, transmite Reuters.

Gripa aviara a circulat in intreaga Europa in ultimii ani, ducand in lunile mai si iunie la sacrificarea a milioane de pasari numai la fermele din Franta si afectand aprovizionarea cu oua si carne de pasare.

 

Oficialii din orasul Vadso, amplasat in provincia Finnmark din nordul Norvegiei, au informat ca au colectat peste 10.000 de pasari moarte in zona iar Autoritatea pentru Siguranta Alimentelor din Norvegia a impus joi o interdictie de calatorie in trei rezervatii naturale.

 

'Focarele pe care le-am identificat anul acesta in diferite parti din Finnmark sunt mult mai grave decat ceea ce am vazut in trecut in Norvegia', a declarat Ole-Herman Tronerud, veterinarul sef din cadrul Autoritatii pentru Siguranta Alimentelor din Norvegia.

 

Virusul de tip H5N1 s-a raspandit mai multi ani in randul pasarilor domestice si salbatice insa la nivel global au fost descoperite si cazuri sporadice de infectie in randul unor mamifere precum pisici, nurci si vidre.

 

Tara vecina Finlanda a anuntat si ea ca pasarile salbatice au fost puternic afectate adaugand ca acum tulpina de virus H5N1 a fost descoperita si in randul a 20 de crescatorii de animale cu blana, in crestere fata de 12 crescatorii in urma cu o saptamana.

 

'Patogenul a fost confirmat ca o varianta care circula in special in randul pescarusilor', a informat Ministerul pentru afaceri sociale si sanatate din Finlanda.

 

Trei agentii din cadrul ONU au avertizat luna aceasta ca focarele de gripa aviara descoperite la nivel mondial au dat nastere la ingrijorari ca virusul gripei aviare ar putea sa se adapteze pentru a infecta mai usor oameni, si au indemnat tarile sa isi extinda supravegherea si sa imbunatateasca igiena la femele de pasari.

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii a spus ca riscul pentru oameni de pe urma H5N1 ramane unul scazut dar a avertizat ca informatiile referitoare la infectii in randul mamiferelor trebuie monitorizate cu atentie.



Poti fi interesat si de