Noi reguli de etichetare alimentara
Luni, 15 Decembrie 2014
Luni, 15 Decembrie 2014
Noile reguli europene de etichetare alimentara intra in vigoare incepand de sambata, acestea urmarind informarea consumatorilor asupra ingredientelor alergene, iar din 2016, etichetele vor contine si informatii despre valoarea nutritiva a alimentelor, potrivit Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta.
Aceasta reglementare - Regulamentului UE 1169/2011- ar urma sa-i ajute pe consumatorii din UE sa manance mai sanatos, iar pe persoanele care sufera de intoleranta alimentara sa fie mai bine protejate.
Comisia Europeana a detaliat joi aceste noi masuri, care intra in mod progresiv in vigoare incepand din 13 decembrie, la trei ani dupa adoptarea lor, in urma unor numeroase confruntari si compromisuri cu industria agroalimentara.
Reprezentantii Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta) si cei ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au avut o dezbatere la inceputul lunii decembrie pe aceasta tema, clarificand o parte dintre problemele generate de regulamentul care va fi aplicat treptat din 13 decembrie 2014 si a carui respectare va fi obligatorie din 2016.
In cadrul intalnirii s-a convenit imbunatatirea lizibilitatii prin introducerea unei dimensiuni minime a caracterului de litera, scoaterea in evidenta a alergenilor in lista ingredientelor prin litere ingrosate, obligatia ca alimentele ne-preambalate sa aiba informatii cu privire la prezenta sau absenta alergenilor si sa fie specificata pe eticheta originea carnii neprocesate de porc, oaie, capra sau pasare.
De asemenea, pe etichete vor fi introdusi termeni noi, care vor furniza informatii suplimentare despre anumite caracteristici sau despre compozitia produsului, de exemplu 'peste format' si suplimentar consumatorii vor putea afla de pe etichetele produselor si informatii despre continutul in energie si in nutrientii principali, raportati la consumul de referinta.
Romalimenta a precizat ca nu va fi obligatoriu ca toate produsele de pe rafturi sa aiba noile etichete, din 13 decembrie, iar cele care nu sunt conforme cu cerintele regulamentului pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor.
Pentru a evita risipa de alimente, intre altele, Regulamentul european permite vanzarea acestor produse indiferent cat de mare este perioada lor de valabilitate. Unele produse care sunt congelate, uscate sau in conserva au o durabilitate mare si pot persista pe piata cativa ani, deci este posibil sa fie vandute produse cu tipul vechi de eticheta.
Potrivit Romalimenta, schimbarea etichetelor nu va avea drept consecinta majorarea preturilor.
Incepand de sambata, prezenta a 14 presupusi alergeni obisnuiti (arahide, lapte, nuci, etc) va trebui sa fie foarte clar indicata pe toate alimentele, inclusiv pentru produsele neambalate, ceea ce obliga brutariile sau restaurantele sa ia masurile care se impun.
Pentru biscuiti sau dulciuri care contin ulei sau grasimi 'vegetale', fabricantii vor trebui sa precizeze daca este vorba de ulei de palmier, de floarea soarelui sau de alt tip. Obligatorie este si mentionarea adaosului de apa sau de proteine, in timp ce 'pestele' sau 'carnea' reconstituite vor trebui etichetate ca atare.
Prezenta de 'nanomateriale manufacturate' va trebui, de asemenea, sa fie semnalata, o regula menita sa disipeze totala nebuloasa existenta astazi in ceea ce priveste utilizarea lor in industrie. Incluse foarte probabil in compozitia diverselor preparate, de exemplu a deserturilor cu ciocolata, a mezelurilor sau a supelor, se crede ca aceste substante minuscule pot dauna sanatatii umane.
Potrivit Comisiei Europene, 'patriotismul alimentar' va beneficia de extinderea, la carnea de porc, oaie, capra si pasare, a indicatiei obligatorii de origine, impusa pana acum doar carnii de vita.
Transparenta va trebui sa existe si in ceea ce priveste provenienta carnii de peste, al carui nume comercial si specie vor trebui sa fie precizate, impreuna cu zona de unde acesta a fost capturat si modalitatea in care a fost pescuit.
In schimb, mousse-urile de ciocolata si crenvurstii vor putea continua sa fie comercializati inca doi ani fara etichetare nutritionala (valoarea energetica, cantitatea de sare, de zahar, de materii grase). Afisarea acestor date nu va deveni obligatorie decat de la 13 decembrie 2016.
Insa, chiar daca producatorii mentioneaza deja de buna voie aceste valori, de acum ei vor trebui sa o faca de o maniera 'lizibila si vizibila': in cifre sau cuvinte si nu prin pictograme sau simboluri.
Aceste reglementari vor trebui sa se aplice si vanzarilor online. Pentru a garanta respectarea acestor reguli, UE examineaza in prezent o inasprire a controalelor si sanctiunilor, care vor trebui sa fie 'disuasive', potrivit unei surse europene, scrie Agerpres.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...