Noi masuri tehnice de conservare in pescuit
Vineri, 15 Februarie 2019
Vineri, 15 Februarie 2019
Parlamentul European si Consiliul UE au convenit asupra propunerii Comisiei de a descentraliza si simplifica regulamente tehnice, oferind pescarilor mai multa greutate in luarea deciziilor cu privire la cele mai bune masuri pentru un pescuit durabil, adaptate nevoilor lor specifice, se mentioneaza in comunicatul MADR, care citeaza Comisia Europeana.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a amintit ca acest acord este al noualea obtinut de Presedintia romana a Consiliului UE din domeniul agricultura si pescuit.
"Aseara am consemnat inca o reusita a Presedintiei Romaniei a Consiliului Uniunii Europene, in domeniul agriculturii: echipa noastra a fost felicitata de comisarul european pentru mediu, afaceri maritime si pescuit, Karmenu Vella, pentru obtinerea unui nou acord intre Consiliu si Parlamentul European privind noile masuri tehnice de conservare. Pana in acest moment, am reusit sa finalizam cu succes negocierile cu Parlamentul European si Comisia Europeana pe 9 dosare din domeniul agricultura si pescuit, din care cinci in ceea ce priveste pescuitul", a afirmat Petre Daea.
Noul acord, care respecta Politica Comuna in domeniul Pescuitului (PCP) si programul Comisiei privind o mai buna reglementare, simplifica masurile tehnice care legifereaza modul in care, unde si cand pescarii pot pescui si stabilesc tipul de echipament, compozitia capturilor si a modalitatilor de a trata capturile accidentale.
Noile regulamente simplifica masurile tehnice de conservare existente, care pana in prezent la nivel european au devenit extrem de complexe de-a lungul anilor. Noile regulamente includ prevederi pentru protectia ecosistemului marin, a habitatelor marine si pentru evitarea capturilor accidentale de specii rare si necomerciale.
Regulamentul introduce indicatori cantitativi pentru a determina eficacitatea masurilor tehnice de reducere a capturilor nedorite de puiet, capturi accidentale ale mamiferelor, cum ar fi balene, delfini si marsuini si pasari marine, precum si indicatori care definesc impactul asupra habitatului marin. Aceasta este o abordare noua menita sa conduca la o mai buna privire de ansamblu asupra rezultatelor si o mai mare responsabilitate a operatorilor. Acordul este, de asemenea, un pas important pentru cetacee si pasari marine, prin extinderea obligatiei Statelor Membre de a introduce masuri de atenuare pentru a evita capturile accidentale de pasari marine, balene, delfini si marsuini in toate zonele maritime, atunci cand acest lucru este justificat de dovezi stiintifice, se precizeaza in comunicatul MADR.
De asemenea, co-legislatorii au convenit sa introduca o interdictie privind utilizarea echipamentelor de pescuit cu impulsuri incepand cu 1 iulie 2021, asigurand o perioada de eliminare treptata pentru a permite sectorului sa se adapteze. Acordul ofera, de asemenea, statelor membre posibilitatea de a interzice sau de a restrictiona imediat utilizarea pescuitului cu impulsuri electrice in apele lor costiere, mentioneaza MADR.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...