Noi masuri pentru prevenirea pestei porcine africane

Noi masuri pentru prevenirea pestei porcine africane


In Punctul de Inspectie la Frontiera Siret este asigurata permanenta cu personal sanitar-veterinar si noaptea, in contextul in care in Ucraina a fost inregistrat un focar de pesta porcina africana, a declarat presei, luni, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava, Laurentiu Postolache.

prevenire pestaIn Punctul de Inspectie la Frontiera Siret este asigurata permanenta cu personal sanitar-veterinar si noaptea, in contextul in care in Ucraina a fost inregistrat un focar de pesta porcina africana, a declarat presei, luni, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava, Laurentiu Postolache.
Autoritatile sanitar-veterinare sucevene verifica daca sunt respectate interdictiile privind tranzitarea produselor alimentare pe baza de carne de porc fata de masurile de prevenire a patrunderii pestei porcine africane pe teritoriul comunitatii europene. Postolache a aratat ca autoritatile vamale din PTF Siret sesizeaza personalul sanitar-veterinar in cazul in care in timpul controlului vamal sunt depistate astfel de produse, pentru a se confisca si a fi trimise spre incinerare.

Totodata, acesta a spus ca personalul sanitar-veterinar din Punctul de Inspectie Frontiera Siret a fost suplimentat cu medici veterinari de la DSVSA Suceava, dar si medici veterinari din Siret, Radauti, Suceava si Gura Humorului care, prin rotatie, asigura permanenta si pe timpul noptii, dupa un grafic stabilit.

Potrivit lui Postolache, pesta porcina africana este o boala virala grava ce produce imbolnavirea de aproximativ 100% a populatiei porcine, mortalitatea fiind de 80 pana la 100%. Boala debuteaza cu febra, tulburari generale grave, cu manifestari hemoragice, perioada de incubatie este de 2-6 zile si nu exista tratament.

Directorul DSVSA Suceava a explicat ca, din punct de vedere economic, pierderile prin mortalitate sunt mari atat din cauza cheltuielilor privind asigurarea masurilor de limitare a raspandirii bolii, respectiv logistica, resursa umana si materiale dezinfectante, dar si din cauza blocarii importurilor si exporturilor de animale vii sau de carne de porc.

Pe 12 mai 2016, Ucraina a notificat Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) despre aparitia unui focar de pesta porcina africana la porcii domestici, intr-o zona foarte apropiata de nordul Romaniei si al Republicii Moldova, in Hyrchychna, Dunayevetskiy, Khmel'nitskiy.



Poti fi interesat si de