Noi cazuri de pesta porcina africana in doua gospodarii din Vaslui

Noi cazuri de pesta porcina africana in doua gospodarii din Vaslui


Doua cazuri de pesta porcina africana au fost confirmate in doua gospodarii din localitatea vasluiana Pribesti, au informat reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA).

'La solicitarea DSVSA Vaslui, prefectul judetului, Daniel Onofrei, a convocat, marti, Centrul Local de Combatere a Bolilor, care a aprobat Planul de masuri pentru combaterea pestei porcine africane in confirmare la porcii domestici. Facem apel la cetateni si la crescatorii de porcine sa identifice animalele detinute in gospodarie conform legislatiei in vigoare, sa anunte de urgenta medicul veterinar in situatia in care apar modificari in statusul de sanatate al porcinelor din gospodariile proprii sau apar cazuri de mortalitate in randul porcinelor. Proprietarii suinelor afectate de pesta porcina africana, care sunt identificate prin crotaliere, vor fi despagubiti conform legii. Totodata, atragem atentia cetatenilor ca este interzis consumul carnii de porc fara a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. In acest scop, cetatenii sunt rugati sa se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne in vederea efectuarii acestui examen', a declarat directorul executiv al DSVSA Vaslui, Mihai Ponea.

 

Autoritatile sanitar-veterinare atrag atentia asupra faptului ca mobilitatea crescuta a oamenilor si transportul ilegal de animale pot duce la raspandirea mult mai rapida a virusului in gospodariile populatiei.

 

'Responsabilitatea detinatorilor de porcine din gospodariile populatiei privind identificare, sanatatea, bunastarea, regulile minime de biosecuritate si miscarea animalelor reprezinta un element esential in prevenirea evolutiei pestei porcine africane. In completarea masurilor de prevenire a raspandirii bolii, se impune limitarea activitatilor de comercializare a porcinelor din exploatatiile noncomerciale. De asemenea, cresterea porcinelor in exploatatii in aer liber s-a dovedit a avea un inalt grad de risc de infectare din cauza contactului cu mediul silvatic, motiv pentru care este necesara interzicerea acestei forme de crestere a porcinelor in perioada in care pe teritoriul Romaniei evolueaza focare de pesta porcina africana', a mai precizat directorul DSVSA Vaslui.



Poti fi interesat si de