Noi cazuri de pesta porcina, confirmate in judetul Teleorman

Noi cazuri de pesta porcina, confirmate in judetul Teleorman


Zece focare noi de pesta porcina au fost confirmate de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) din Bucuresti in localitatea Lisa, a informat Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Teleorman.

Potrivit sursei citate, in urma confirmarii diagnosticului de pesta porcina africana (PPA) si pe fondul existentei suspiciunilor cu privire la prezenta bolii si in alte gospodarii, s-a dispus masura uciderii preventive a tuturor suinelor de pe raza localitatii Lisa, in urma unei analize de risc intreprinsa de specialistii epidemiologi ai DSVSA Teleorman. Actiunea va demara marti.

 

Pana la aceasta data, din cauza pestei porcine au fost ucisi preventiv 4.420 de porci, din 15 localitati din judetul Teleorman, toti din gospodariile populatiei, a precizat sursa citata.

 

In urma eliminarii si neutralizarii animalelor din cele 1.045 de exploatatii din judet afectate de PPA, proprietarii sunt despagubiti, potrivit legislatiei.

 

In Teleorman, peste 330 dintre crescatorii de porci afectati de pierderea animalelor din cauza pestei porcine au fost despagubiti, valoarea platilor efectuate de catre DSVSA ridicandu-se la aproximativ 680.000 de lei. In prezent, alte 300 de dosare sunt finalizate, plata despagubirilor urmand sa fie facuta imediat ce sumele necesare vor fi virate catre institutie.Poti fi interesat si de