Nereguli la MADR si APIA semnalate in raportul Curtii de Conturi
Joi, 02 Februarie 2017
Joi, 02 Februarie 2017
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a acordat venituri salariale nete nelegale, in valoare de 58.000 de lei, pentru patru persoane incadrate in functii de conducere, in perioada 1 ianuarie 2015 - 9 aprilie 2016, in timp ce la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) s-au efectuat plati nejustificate in valoare de 604.000 lei din fondurile alocate de la bugetul de stat pentru plata producatorilor agricoli, se arata in raportul Curtii de Conturi pe anul 2015, publicat pe site-ul institutiei.
Au fost emise, in mod nelegal, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in cadrul unor structuri interne ale ministerului, acte administrative individuale (ordine) pentru stabilirea retroactiva a unor drepturi salariale la nivelul de salarizare aferent functiilor din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, contrar prevederilor legale in materie. Valoarea abaterii stabilite in timpul controlului este de 58.000 lei si reprezinta venituri salariale nete nelegale, acordate pentru patru persoane incadrate la minister in functii de conducere, in perioada 1.01.2015 - 9.04.2016, se arata in raport.
De asemenea, au fost acordate nelegal drepturi salariale pentru unele persoane, prin aplicarea eronata a majorarii de 75% (nivel de salarizare aferent functiilor din cadrul Ministerului Fondurilor Europene), in loc de acordarea a 25 de clase de salarizare suplimentare.
Raportul Curtii de Conturi arata ca s-a constatat o valorificare insuficienta a bunurilor (terenuri si cladiri) aflate in administrarea ministerului si a unor institutii publice din subordinea acestuia, precum si nerealizarea unor obligatii legale de reorganizare a unitatilor de cercetare-dezvoltare din domeniul agriculturii si silviculturii.
Pe de alta parte, la structurile teritoriale din subordinea MADR au existat cazuri de nerespectare a unor prevederi legale, respectiv nu au fost intocmite note de fundamentare privind necesitatea si oportunitatea efectuarii investitiilor, iar in unele cazuri nu au fost fundamente veniturile proprii.
La APIA s-au efectuat plati nejustificate, in valoare de 604.000 lei din fondurile alocate de la bugetul de stat pentru plata primei de stat, acordate producatorilor agricoli in cadrul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic, specia bovine, prin nesesizarea si necorectarea unor erori de inregistrare in cererile unice de plata, fiind declarate cantitati de lapte mai mari decat cele reale, se arata in document.
In privinta cheltuielilor de personal, Curtea de Conturi a constatat salarii acordate nelegal, in suma de 874.000 lei, pentru care au fost calculate foloase nerealizate in suma de 32.000 lei.. De asemenea, au fost majorate nelegal si cheltuielile de personal, prin ocuparea unor posturi peste numarul aprobat prin OMADR si plata nelegala a cheltuielilor de personal aferente, fiind sesizate si acordarea unor sporuri precum: spor de conducere, tichete de masa, spor pentru conditii vatamatoare (10%) si de consemn la domiciliu (15%).
Alte nereguli semnalate de Curtea de Conturi au fost: mentinerea in plata a doua indemnizatii de conducere pentru doi angajati, desi posturile de conducere au fost desfiintate in luna februarie a anului 2014, stabilirea drepturilor salariale peste clasele de salarizare prevazute in lege, plata unor indemnizatii aferente concediului de odihna, peste cuantumul legal, acordarea nelegala a tichetelor de masa in perioada concediilor de odihna.
Referitor la cheltuielile cu bunuri si servicii, s-au constatat plati nelegale in suma de 106.000 lei reprezentand servicii de asistenta juridica, fara documente justificative, dar si plati nelegale estimate la 38.000 de lei, in baza unei conventii civile de prestari servicii prin care conducatorul unitatii si-a acordat drepturi salariale in plus fata de cele stabilite prin ordin al ministrului.
De asemenea, s-au efectuat cheltuieli de capital in valoare de 310.000 lei pentru realizarea unor lucrari de consolidare, reparare si reutilare a imobilului in care functioneaza Centrul local APIA, afectat de un incendiu, fara a evidentia in contabilitate debitul de recuperat, cu toate ca institutia a procedat la evaluarea pagubelor produse de incendiu si s-a constituit parte civila in cadrul actiunii de cercetare penala.
La APIA, atat la nivelul aparatului central, cat si la nivelul centrelor judetene din subordine, s-a constatat efectuarea unor achizitii publice de tehnica de calcul (calculatoare si laptopuri) in regim fractionat; nu s-au intreprins actiuni legitime necesare recuperarii unor sume de natura salariala, ca urmare a unor fapte de natura a atrage raspunderea civila a functionarilor publici, estimate la suma de 211.000 lei, la care se adauga dobanzi si penalitati, actiunile formulate de Agentie fiind declarate de instantele de judecata competente ca inadmisibile, anterior si ulterior intrarii in vigoare a Legii nr. 124/2014 privind unele masuri referitoare la veniturile de natura salariala ale personalului platit din fonduri publice, se mai arata in raport.
Misiunile de audit financiar s-au desfasurat la MADR si doi ordonatori secundari de credite (APIA si AFIR), patru institutii Casa Agronomului (Ialomita, Mehedinti, Braila si Cluj) si 39 de oficii de studii pedologice si agrochimice (OSPA) judetene.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...