Nemultumiri in randul pescarilor din Sfantu Gheorghe

Nemultumiri in randul pescarilor din Sfantu Gheorghe


Cei aproape 60 de pescari prezenti miercuri la Comisia de prevenire si combatere a braconajului piscicol din Delta Dunarii s-au aratat nemultumiti in primul rand din cauza suprafetei limitate pe care-si pot desfasura activitatea in conditii legale.

pescari1Cei aproape 60 de pescari prezenti miercuri la Comisia de prevenire si combatere a braconajului piscicol din Delta Dunarii s-au aratat nemultumiti in primul rand din cauza suprafetei limitate pe care-si pot desfasura activitatea in conditii legale.


'Avem 29 de kilometri pe Dunare si o zona foarte limitata la Marea Neagra unde acum de exemplu nu prindem decat maruntis. Nu putem intra pe lucii de apa unde pescarii din alte zone din Delta isi desfasoara activitatea de 40 de ani. In fiecare an, se analizeaza posibilitatea de a include intr-un singur act toate permisele necesare pescuitului, dar de 10 ani plec la pescuit cu o ranita de hartii mucegaite in mare parte', a declarat Victor Efimov.

In conditiile in care suprafata pe care-si pot desfasura activitatea s-a diminuat de la un an la altul, iar capturile au scazut foarte mult, majoritatea pescarilor din Sfantu Gheorghe spun ca se tem in prezent ca nu vor avea cu ce sa-si plateasca taxele si impozitele.

'In fiecare an, eu din scrumbie imi plateam toate taxele, dar anul acesta a fost unul foarte prost pentru noi. Nu cred ca ne vom putea indeplini cota minima impusa si sigur nu vom avea cu ce sa ne platim darile la stat', a mentionat Vasile Lupu.

Pescarii mai in varsta au recunoscut ca problemele ridicate sunt de competenta autoritatilor nationale si le-au rugat pe oficialitatile judetene sa le atraga acestora atentia asupra faptului ca micsorarea ochiurilor plaselor de pescuit, modificare legislativa impusa din acest an, duce la deteriorarea resurselor piscicole.

'Stiti dumneavoastra ce genocid in sturioni facem noi acum cu ochiuri de plasa de 38 si 40 de centimetri? Nu degeaba bunicii ne spuneau sa pescuim cu ochiuri mai mari de 60. Ati interzis si pripoanele, scule traditionale', au afirmat pescarii in varsta.

La randul lor, liderii asociatiilor de pescari au ridicat problema licentelor de pescuit la Marea Neagra, in contextul in care pescarii din Sfantu Gheorghe au declarat ca au fost mintiti in fata atunci cand li s-au ridicat licentele.

'Singura noastra speranta este sa obtinem o derogare si sa putem pescui in Marea Neagra cu licente pentru ape continentale. Incercam deja sa facem acest lucru cu atat mai mult cu cat chiar reprezentantii CE s-au aratat surprinsi ca in doua luni au fost scoase din fisierul de ambarcatiuni 412 licente. Am urmarit modificarile din fisier si lunar sunt reintroduse la Constanta cate doua ambarcatiuni pentru pescuit rapane, in locul barcilor din Sfantu Gheorghe. Oamenii de aici nu vor avea cum sa-si reia activitatea pe mare si nici cum sa-si cumpere unelte si barci prin programele europene', a declarat presedintele Federatiei Organizatiilor Producatorilor de Peste din Delta Dunarii, Dan Verbina.

De asemenea, a fost ridicata si problema reducerii TVA-ului la produsele piscicole. 'Exista exemplul deltei Ebrului, Spania, si putem obtine derogari astfel incat pentru pestele de aici sa se perceapa un TVA redus. In Spania, TVA-ul din Delta Ebrului e cu 40% mai mic decat cel de la nivel national', a declarat presedintele organizatiei pescarilor din Delta Dunarii, Lucian Sanda.

El a mai spus ca trebuie corelate procedurile de control a pescarilor si a solicitat autoritatilor sa decolmateze Delta, pentru ca resursa piscicola de aici sa aiba conditii corespunzatoare de dezvoltare.

'Este adevarat ca trebuie executate lucrari de decolmatare si vrem sa venim in sprijinul dumneavoastra, cu atat mai mult cu cat la Tulcea se va realiza Bursa de peste si exista riscul de a nu avea ce vinde pe bursa', a precizat presedintele Comisiei de prevenire si combatere a braconajului piscicol din Delta Dunarii, prefectul Lucian Simion.

La randul lor, reprezentantii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) au amintit ca au facut demersuri pentru rezolvarea problemelor ridicate de pescari, insa multe au fost blocate din cauza schimbarilor de la nivelul ministerelor. 'Am avut discutii cu cercetatorii din Galati pe tema locurilor de pescuit, dar din pacate nu am fost decat noi, un reprezentant al ARBDD si unul al pescarilor, impotriva a 20 de specialisti', a mentionat guvernatorul Rezervatiei, Edward Bratfanof.

In comuna Sfantu Gheorghe, comunitate traditionala de pescari, sunt autorizati, potrivit ARBDD, 113 pescari, 90 dintre acestia indeplinindu-si anul trecut cota minima impusa de autoritati pentru a-si putea desfasura activitatea si in acest an, conform Agerpres.



Poti fi interesat si de