Mures: Noua focare de pesta porcina africana la porci domestici si 15 cazuri la mistreti
Miercuri, 07 Octombrie 2020
Miercuri, 07 Octombrie 2020
Seful DSVSA Mures a precizat ca desi in zonele de protectie si de supraveghere instituite exista si o serie de exploatatii mari de porcine, in niciuna dintre acestea nu s-au semnalat cazuri pozitive.
"Pe raza judetului Mures evolueaza un numar de 9 focare PPA (sapte primare si doua secundare) la porci domestici si avem un numar de 15 cazuri la mistreti (9 mistreti gasiti morti si 6 mistreti vanati) (...) In cele 9 focare de PPA au fost eutanasiati 82 de porci din gospodariile populatiei. In zonele de protectie si in zonele de supraveghere instituite avem si o serie de exploatatii comerciale de suine si, desi in acestea nu s-au inregistrat cazuri, miscarea animalelor este restrictionata", a declarat Kincses Sandor.
Potrivit DSVSA Mures, miscarea animalelor din zona de protectie este restrictionata, fiind interzisa deplasarea si transportul porcilor pe drumuri publice sau private, cu exceptia cazului in care sunt avizate de autoritatea veterinara locala.
"Aceasta interdictie nu trebuie aplicata tranzitului porcilor pe sosea sau pe calea ferata daca tranzitul se face fara descarcare sau oprire. Poate fi acordata o derogare in cazul porcilor destinati taierii, care provin din exteriorul zonei de protectie si se indreapta spre un abator situat in zona mentionata anterior pentru taiere imediata. Nici un animal domestic nu poate intra sau parasi o exploatatie fara autorizarea autoritatii veterinare locale. Animalele din zona de protectie sunt supuse supravegherii clinice", a precizat DSVSA Mures, intr-un comunicat de presa.
In zona de supraveghere, deplasarea si transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu exceptia cazului in care sunt avizate de autoritatea veterinara locala, aceasta interdictie nefiind aplicata tranzitului porcilor pe sosea sau pe calea ferata.
Potrivit DSVSA Mures, in zona de supraveghere poate fi acordata o derogare in cazul porcilor destinati taierii, care provin din exteriorul zonei de protectie si se indreapta spre un abator situat in zona mentionata anterior pentru taiere imediata.
"Nici un animal domestic nu poate intra sau iesi dintr-o exploatatie in cursul primelor sapte zile fara autorizarea autoritatii veterinare locale (...) PPA nu are tratament si nici vaccin , singura modalitate de oprire a raspandirii bolii este preventia. Boala se transmite direct prin intermediul animalelor bolnave sau prin diferiti vectori: om , rozatoare, animale de companie, mijloace de transport etc. Respectarea masurilor minime de biosecuritate ajuta la impiedicarea raspandirii virusului”, a mai aratat DSVSA Mures.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...