Mobilizare pentru prevenirea pestei porcine africane
Joi, 17 August 2017
Joi, 17 August 2017
La propunerea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita Nasaud, prefectul judetului Ovidiu Victor Frent a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Bistrita Nasaud pentru a stabili masurile care trebuie luate pentru prevenirea pestei porcine africane.
Potrivit unui comunicat al Institutiei Prefectului, CLCB s-a intrunit in contextul evolutiei pestei porcine africane (PPA) in Satu-Mare, precum si pe teritoriul Ucrainei si al Republicii Moldova, tinand cont de nivelul de risc ridicat de introducere a virusului pestei porcine africane in judet.
In cadrul sedintei a fost prezentat, analizat si aprobat Programul pentru prevenirea aparitiei PPA pe teritoriul judetului Bistrita- Nasaud.
Principalele actiuni si masuri stabilite:
1. Instruirea medicilor veterinari si a gestionarilor fondurilor de vanatoare privind Programul national de supraveghere, prevenire si control al PPA.
2. Informarea si constientizarea populatiei privind riscurile PPA.
3. Verificarea implementarii masurilor de biosecuritate, de catre agentii economici crescatori de porcine, in exploatatiile comerciale autorizare si exploatatiile comerciale de tip A existente pe teritoriul judetului.
4. Controale in scopul prevenirii si combaterii activitatilor de comercializare ilegala a animalelor vii si a produselor de origine animala.
5. Controlul mijloacelor de transport in scopul identificarii transporturilor ilegale de animale si produse de origine animala.
6. Suspendarea activitatii targurilor de animale autorizate pentru vanzarea/cumpararea porcinelor.
7. Monitorizarea exploatatiilor de suine din localitatile aflate de-a lungul cailor rutiere care vin din Ucraina si Republica Moldova si tranziteaza judetul, precum si a exploatatiilor din zona de 10 km. din jurul fermelor autorizate.
8. Obligatia gestionarilor fondurilor de vanatoare de a preleva si ambala probe de la cadavrele de porci mistreti sau de la exemplarele vanate si de a le expedia la LSVSA, pentru diagnostic PPA (Ordin MAP 428/2017, art 8).
9. Monitorizarea si controlul implementarii masurilor de prevenire a PPA de catre gestionarii fondurilor de vanatoare.
10. Controale privind modul de colectare si depozitare, in vederea neutralizarii, a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman (SNCU), precum si a deseurilor/resturilor menajere rezultate in urma activitatilor de preparare si servire a produselor alimentare la nivelul benzinariilor, garilor, autogarilor si campingurilor pentru diminuarea posibilului risc, reprezentat de gestionarea necorespunzatoare a acestora, precum si de resturile alimentare abandonate la intamplare de catre turistii/calatorii si/sau conducatorii auto care asigura transportul international, in raspandirea PPA pe teritoriul Romaniei.
11. Identificarea unor terenuri, pentru incinerare/ingropare, si a utilajelor pentru sapare/astupare care sunt necesare in cazul neutralizarii alternative si stabilirea conditiilor de avizare a acestora, potrivit derogarilor prevazute la art. 19 alin (1) lit. e) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, precum si prevederile Ordonantei Guvernului nr. 24/2016 privind organizarea si desfasurarea activitatii de neutralizare a deseurilor de origine animala, conform cerintelor din HG 830/2016.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...