Mistreti cu pesta porcina africana, descoperiti in Bistrita Nasaud

Mistreti cu pesta porcina africana, descoperiti in Bistrita Nasaud


Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la mistreti, in judetul Bistrita-Nasaud, la doua cazuri, pe raza fondului de vanatoare 3 Aghires, intr-o zona situata la aproximativ 1 km de limita cu judetul Maramures si 12 km fata de judetul Cluj.

Probele trimise la Bucuresti pentru analiza au confirmat suspiciunea.

 

Imediat, serviciile veterinare au intervenit, zona a fost dezinfectata si carcasele au fost distruse.

 

A fost convocata o sedinta a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistrita-Nasaud, sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de masuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum si pentru adoptarea zonelor de restrictii, care va fi completat in sedinta CLCB convocata pentru astazi, 18.01.2019.

 

Au fost stabilite o serie de masuri, cum ar fi: vanarea integrala a mistreţilor din zona afectata prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda şi dibuire, toti porcii domestici din din zonele infectate sa fie tinuti in adaposturile lor sau in alte locuri unde pot fi izolati de porcii salbatici, care nu trebuie sa aiba acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi in contact cu porcii din exploatatie, reducerea efectivului de mistreţi pentru zonele neafectate de PPA, prin vanarea cotei de vanatoare si a cotei suplimentare de intervenţie in funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.

 

Totodata, au fost notificate Directiile Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetele Maramures si Cluj. Ancheta epidemiologica este in desfasurare.

 

Pe de alta parte, in judetul Constanta, toti cei 43 de mistreti de pe un fond de vanatoare urmeaza sa fie ucisi dupa ce, la un exemplar vanat saptamana aceasta a fost confirmata prezenta virusului pestei porcine africane.

 

Potrivit reprezentantilor Prefecturii Constanta, in cursul zilei de vineri a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor, din cauza confirmarii virusului la un mistret vanat in data de 15 ianuarie pe un fond de vanatoare.

 

„A fost votat in unanimitate planul de masuri, respectiv sa fie vanati cei 43 de mistreti din fondul de vanatoare. De asemenea, proprietarii de porci din localitatile adiacente au obligatia de a-i tine in gospodarie”, au precizat reprezentantii Prefecturii Constanta.

 

Pana in prezent, in judetul Constanta au fost confirmate 91 de focare de pesta porcina africana in gospodariile populatiei, precum si patru cazuri la mistreti. In urma sacrificarilor de animale, la nivelul intregului judet au fost platite pana in prezent despagubiri pentru cele 849 de exploatatii afectate, in valoare de aproape 4 milioane de lei.Poti fi interesat si de