Mircea Chiru, Utilia: Si producatorii de utilaje au de suferit

Mircea Chiru, Utilia: Si producatorii de utilaje au de suferit


Nu doar producatorii de preparate din carne resimt lipsa produselor romanesti la export, ci si producatorii si furnizorii de utilaje si tehnologii de procesare a carnii.

"Asteptam sa iesim un pic in afara granitelor, asteptam ca mentalitatea producatorului roman sa nu se mai limiteze la granitele tarii. Suntem in Uniunea Europeana si granitele comerciale sunt cele ale Europei. Pana in momentul in care vom ajunge sa producem pentru Europa si nu doar pentru comunitatile noastre locale, diaspora noastra, noi, producatorii de utilaje, avem de suferit. Pentru ca avem tehnologii internationale, calatorim pe la toate targurile de specialitate, ne uitam in viitor, venim acasa si din pacate nu putem sa le punem in aplicare in sectiile de productie. Sunt producatori locali care fac pasi importanti. Industria avicola merge foarte bine, de aceea si vanzarile noastre de utilaje merg foarte bine in domeniul acesta avicol, dar ne oprim si acolo la pieptul de pui. Pieptul de pui in opinia noastra, a furnizorilor de utilaje, este o materie prima. Ca si graul. Haideti sa ii dam un plus valoare acelui piept de pui. Atunci noi putem veni cu utilaje si tehnologii sa facem un produs vandabil pentru piata europeana. Suntem pregatiti sa oferim aceste tehnologii, dar si producatorii trebuie sa inceapa sa se orienteze catre aceste piete. Sa iesim putin din zona aceasta de mezeluri. E o zona buna pe piata locala, dar trebuie sa ne orientam si catre export. Aici este salvarea", spune Mircea Chiru, directorul general Utilia Food Systems.

 

Acesta este insa optimist. "Multinaționalele apar, e un lucru îmbucurător pentru noi, fiindcă vin și cu nevoia de tehnologie. Ne bucurăm că sunt și antreprenori locali care fac pași destul de rapizi în consumul modern, în produse ready meal și convenience. De aceea avem și proiecte dezvoltate împreună. Suntem pe drumul cel bun", mai spune Chiru.Poti fi interesat si de