Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a participat duminica, alaturi de secretarul de stat Daniel Botanoiu, la intalnirea lunara organizata cu directorii Directiilor Agricole din toate judetele Romaniei (DAJ).
Desfasurata la sediul MADR, intalnirea a vizat o analiza a activitatilor anului 2017, dar mai ales stabilirea punctuala a principalelor obiective realizabile in anul 2018. In deschiderea sedintei, ministrul Petre Daea a precizat ca rolul acestora este foarte important intrucat anul exista mai multe programe decat anul trecut care vor fi gestionate de catre MADR.
La initiativa ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la sedinta de astazi, a luat parte si Directorul General al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Radu Codrut Stefanescu, care a prezentat pe scurt Programul National de Cadastru si Carte Funciara si a facut un apel la directorii DAJ sa acorde sprijin specialistilor ANCPI pentru a pune ordine in gestionarea terenurilor si a proprietatilor situate in extravilanul Romaniei.
In continuare, au fost detaliate programele ce trebuie implementate in 2018, pentru a fi intelese perfect de catre toti reprezentantii din teritoriu ai MADR aflati in slujba fermierilor. Dintre acestea, mentionam programul de sprijin pentru lana, programul pentru tomate in spatii protejate, care va continua si in 2018, programul pentru rasele Bazna si Mangalita etc.
In cadrul sedintei, o atentie deosebita a fost acordata Programului de sprijin pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita, recent aprobat in Sedinta de Guvern, astfel incat toti cei prezenti sa poata transmite detaliile implementarii acestuia catre fermierii interesati sa se inscrie.
Totodata, au fost puse in discutie si restul masurilor ce revin MADR din Programul de Guvernare pentru anul 2018 (pentru sustinerea sectorului avicol, a raselor Baltata Romaneasca si Bruna, a sectorului de crestere a bivolitelor, a sectorului acvaculturii, cel pentru incurajarea activitatilor din zona montana, cel pentru infiintarea centrelor de colectare si procesare pentru legume/fructe/lana, cel pentru incurajarea agriculturii ecologice etc.), astfel incat fiecare reprezentant din teritoriu sa cunoasca prioritatile avute in vedere si sa contribuie la realizarea acestora.
La sedinta de lucru a fost prezent, de asemenea, si directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Adrian Pintea, care a facut o scurta prezentare a platilor efectuate in cadrul campaniei 2017. In acelasi timp, Adrian Pintea a anuntat ca la 1 martie va incepe campania de depunere a cererilor de plata pentru anul 2018, ce va fi finalizata pana la 15 mai, ca si in anul precedent, in acest sens apeland la sprijinul directorilor directiilor agricole sa le transmita fermierilor sa respecte programarile facute de specialistii APIA din teritoriu.