Ministrul Petre Daea, discutii cu oficiali francezi privind Politica Agricola Comuna
Vineri, 26 Ianuarie 2018
Vineri, 26 Ianuarie 2018
In cadrul discutiei cu Ambasadorul Republicii Franceze la Bucuresti, subiectele principale abordate au vizat viitoarea Politica Agricola Comuna si pregatirea preluarii Presedintiei Consiliului UE de catre Romania in prima parte a anului 2019, cooperarea bilaterala precum si invitarea Romaniei, ca parte la Initiativa lansata de Franta 4 per 1000 pentru sol.
Ministrul Daea a mentionat importanta intalnirii, mai ales ca Franta si Romania au interese comune. Suntem cu totii preocupati de securitatea alimentara, strategie de interes pentru tara noastra, dar si la nivel mondial. Asigurarea hranei trebuie asumata si abordata ca responsabilitate principala in contextul noilor provocari legate de schimbari climatice, a eforturilor de eradicare a foametei si combaterea bolilor la animale, care depasesc granitele statelor membre, a subliniat ministrul.
Discutia pregateste intalnirea cu omologul francez, Stephane Travert, stabilita pentru data de 13 februarie 2018. Ministrul roman a atras atentia asupra contextului diferit si a noii conjuncturi fata de care suntem obligati sa gandim viitoarea Politica Agricola Comuna, pentru 27 state membre, dar si pericolul unor amenintari din afara granitelor UE legate de piata si de boli la animale si plante.
In cuvantul sau, ministrul Petre Daea s-a referit la asemanarile dintre Romania si Franta in privinta conceptelor de abordare si la legaturile stranse avute in domeniul agricol, de-a lungul vremii. Cateva elemente esentiale de interes comun, subliniate de ministrul Daea, au fost urmatoarele: atat Romania, cat si Franta sunt pe primele locuri in UE la productia de cereale si la exportul acestora. Romania trebuie sa dezvolte sectorul de zootehnie si sa creeze valoare adaugata, asigurand in acest fel castigul pentru fermieri. Referindu-se la bugetul PAC, ministrul a afirmat ca o alocare consistenta si in viitor va asigura competitivitatea necesara indeplinirii obiectivului asumat asigurarea securitatii alimentare.
Schimbul de opinii privind Politica Agricola Comuna a dus la prelungirea intalnirii si, raspunzand interesului manifestat de Franta, Petre Daea a punctat si detaliat o parte a prioritatilor Romaniei, intre acestea amintind mentinerea celor doi piloni, mentinerea platilor directe si continuarea convergentei acestora, fara diferentiere intre statele membre, flexibilitate intre piloni.
De asemenea, ministrul a subliniat ca, in opinia sa, cofinantarea nu este o solutie deoarece poate deforma linia de start a fermierilor. In ceea ce priveste intentia de a avea planuri strategice inclusiv pentru pilonul 1, ministrul a opinat ca aceasta trebuie cantarita cu atentie, deoarece presupune o activitate intensa de pregatire care poate duce la intarzieri ale platilor si chiar la efecte nedorite, inclusiv penalizari.
Totodata, ministrul Petre Daea a afirmat ca Romania nu sustine plafonarea platilor. Altfel, se pericliteaza sursa de securitate alimentara si de contributie economica a fermelor de dimensiune mare, esentiale agriculturii noastre.
O varianta de lucru ar putea fi regandirea platii redistributive pentru a stimula un progres mai rapid in gospodariile rurale cu efect benefic asupra biodiversitatii si a ocuparii mediului rural. Referindu-se la stimularea inlocuirii generatiilor de fermieri, ministrul a subliniat ca tinerii trebuie atrasi si mentinuti in mediul rural, facilitandu-le accesul la cumpararea de teren agricol.
Progresul se realizeaza numai daca acordam atentia cuvenita cercetarii, de aceea eu voi propune si sustine ca, in viitoarea PAC, cercetarea sa aiba o fila si o finantare separata. Cunoscand valoarea cercetarii agricole franceze am stabilit cu doamna Ambasador ca un reprezentant la nivel inalt al ASAS sa ma insoteasca la discutia cu omologul meu francez pentru a pune cat mai rapid in practica interesele comune din acest sector, a mai precizat ministrul Agriculturii.
In contextul preluarii presedintiei Consiliului Uniunii Europene de catre Romania, ministrul Agriculturii a dat asigurari ca ne aflam acum in etapa formarii expertilor si intr-un dialog permanent cu trio-ul format din Estonia, Bulgaria si Austria. Masurile sunt necesare pentru ca toate problemele sa fie preluate din mers si sa fie gestionate eficient, in vederea asigurarii unui flux continuu al activitatilor.
La randul sau, Ambasadorul Michele Ramis a afirmat ca Franta este apropiata de obiectivele prezentate de Romania in domeniul agricol, accentuand ideea ca viitoarea Politica Agricola Comuna va trebui sa raspunda provocarilor legate de securitatea alimentara si de schimbarile climatice, iar sectorul agricol va trebui sa isi intareasca rezistenta in fata diverselor crize.
La finalul intalnirii, doamna Ambasador i-a adresat ministrului Petre Daea invitatia la Salonul International al Agriculturii de la Paris, in data de 23 februarie 2018, prilej cu care se pot continua dezbaterile initiate in 13 februarie 2018.
'Asteptam cu drag toti vizitatorii cu un program bogat, bunatati culinare, muzica populara, targ ...
Organizat in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei, INDAGRA & INDAGRA FOOD ...
Dupa conferinta de presa in care s-au expus planurile echipei, cei 12 macelari au facut o demonst...