Ministrul Mediului: Facem tot posibilul ca fermierii romani sa nu fie afectati de masurile europene

Ministrul Mediului: Facem tot posibilul ca fermierii romani sa nu fie afectati de masurile europene


Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat ca presiunile pentru reducerea efectivelor de animale in vederea scaderii emisiilor de metan si amoniac sunt foarte mari la nivelul Uniunii Europene, insa Romania va negocia la Bruxelles, "pana in ultima secunda", pentru ca masurile europene sa afecteze cat mai putini fermieri.

Acesta a mentionat, in cadrul unei conferinte de presa, ca nivelul de 150 de unitati vita mare (UMV) pentru fermele zootehnice este inacceptabil pentru Romania, iar problema va fi transata, cel mai probabil, in data de 16 martie la Bruxelles.

 

"Azi, ieri, maine si peste o saptamana discutam si vom discuta despre noile reguli care se implementeaza la nivelul Uniunii Europene pe ferme de pui, de curcani, de porci, de vite, pentru ca exista o presiune foarte mare din partea organizatiilor de mediu asupra fermierilor si se vor introduce reguli noi pentru fermele care trebuie sa contabilizeze, sa raporteze si sa reduca emisiile de metan, de azot, de carbon mai putin, inclusiv in fermele de animale. Disputa este apriga. Si acum jumatate de ora am incercat sa aflu pozitia Germaniei, pozitia Frantei, la vita, la porc, la pasare. Deci, este o disputa care va fi, probabil, transata pe 16 martie (...) O sa zbor direct la Bruxelles ca sa particip la acest consiliu, unde problema principala care este pe ordinea de zi este exact aceasta tema, a noilor reguli care se vor aplica pentru fermele mari, mici si care vor aduce reguli noi de implementare de tehnologii de ultima generatie pentru a reduce emisiile de azot si de metan. Se discuta nivelul, dimensiunea fermei de la care aceste obligatii de monitorizare, de raportare, de reducere, de implementare de tehnologii de ultima generatie vor fi obligatorii. Acum doua saptamani. Comisia Europeana a propus un nivel de 150 de UVM, care este un nivel inacceptabil pentru Romania. Noi am sustinut de la bun inceput ca undeva la peste 350 de unitati vita mare UVM ar trebui sa intervina aceste noi reguli, chiar 450, in cazul fermelor de porci si de bovine. Ministerul Agriculturii si domnul Daea sustin in continuare eliminarea totala a bovinelor din aceste reguli (...) Probabil ca discutiile pe 16 vor fi finalizate undeva la un nivel de 280-300 de unitati vita mare pentru fermele de pui, curcan, gaini ouatoare si undeva la peste 350, sper, sau 450 la fermele de porci si de bovine", a declarat Tanczos Barna.

 

Acesta a mai spus ca negocierile purtate pana acum de Romania pe aceasta tema au fost decurs bine.

 

"Provocarile sunt din ce in ce mai mari si pentru fermieri (...) Incercam si facem tot posibilul ca fermierii romani sa nu fie afectati de noile reguli care se impun de la Bruxelles (...) Astazi Romania are deja un sistem de autorizare a fermelor, indiferent de dimensiune, ceea ce nu exista in toate tarile europene. Deci, modul in care cantitatea de azot, cantitatea de gunoi de grajd, cantitatea de metan, implicit, afecteaza mediul se verifica la autorizatia de mediu, care se emite si pentru o ferma cu 30 de vaci. Mai ales daca sunt dezvoltari din fonduri europene, autorizatia de mediu este absolut obligatorie. Aceste reguli nu se aplica in toate tarile Uniunii Europene, in toate statele membre, dar noile reguli vor fi general valabile pentru toti. Nu suntem in aceste negocieri, in niciun caz, mai catolici decat Papa, suntem, probabil, ultima tara care va lupta pana in ultima secunda in ideea ridicarii acestor plafoane cat mai sus, astfel incat sa fie cati mai putini fermieri afectati in Romania de aceste noi reguli, noi schimbari (...) Pana acum, impreuna cu reprezentanta Romaniei la Bruxelles, am dus bine discutiile, negocierile, impreuna cu MAE si suntem pe o traiectorie buna, sa vedem cum se va finaliza toata disputa la Bruxelles", a mai adaugat ministrul Mediului.

 

Tanczos Barna si-a exprimat speranta ca va putea fi gasit acel "echilibru" prin care sa putem manca in continuare sanatos fara a afecta mediul inconjurator.

 

"Ma numar printre persoanele care au vazut ferme de viermi. Presedintia franceza ne-a dus in vizita la o ferma de viermi acum un an de zile, un an si jumatate. Spre deosebire de domnul Daea, eu chiar stiu cum arata un baton de proteina facuta din viermi, stiu ce gust are, nu are nicio diferenta, nici la aspect, nici la gust fata de batonul de proteina. Sunt un om curios din fire si mananc orice este comestibil, gust de fapt, orice este comestibil. Si in vizitele mele prin Asia am gustat inclusiv astfel de mancaruri traditionale din zona respectiva. In ciuda acestor experiente, prefer sa raman la carnea de vita, porc mananc mai rar, dar carnea de vita imi place in mod deosebit si cred ca putem gasi acel echilibru prin care sa nu afectam nici mediul inconjurator si sa putem sa mancam in continuare mancaruri normale, sanatoase, de gen carne de vita, carne de pui, carne de porc in detrimentul noilor inventii de batoane de proteina din viermi", a afirmat Tanczos Barna.

 



Poti fi interesat si de