Ministrul Agriculturii vrea sa trimita cinci atasati agricoli in zona Golfului

Ministrul Agriculturii vrea sa trimita cinci atasati agricoli in zona Golfului


Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, a anuntat miercuri ca anul acesta va trimite cinci atasati agricoli "in zone mai interesante pentru agricultura romaneasca", primele tari vizate fiind cele in care Romania are un volum mai mare la export.

"Avem un proiect si am inceput discutiile cu Ministerul Afacerilor Externe, sa trimitem anul acesta cinci atasati agricoli in zone mai interesante pentru agricultura romaneasca, in primul rand in zona Golfului. Este un proiect mai vechi, dar anul acesta chiar o sa-l facem, pentru ca am prins bani in buget pentru cinci atasati. In primul rand as vrea sa mergem spre tarile terte pentru ca volumul mai mare de export noi acolo l-am avut, inclusiv pe animale vii", a spus ministrul Agriculturii, intr-o conferinta de presa, fara a oferi detalii despre sumele alocate in buget pentru acest proiect.

 

Proiectul privind infiintarea atasatilor agricoli a aparut pentru prima data in spatiul public in mandatul lui Dacian Ciolos in anii 2008-2009, dar a fost sustinut si in perioada in care la conducerea ministerului au fost Daniel Constantin si Achim Irimescu.

 

In 2016, Irimescu anunta alocarea unei sume de circa 500.000 de euro de la buget pentru 12 atasati agricoli, tarile vizate atunci fiind Spania, Germania, Turcia, SUA, China, Rusia, Republica Moldova, Iordania, Egipt si Israel.

 

Decizia de a trimite atasati agricoli in anumite tari viza si atunci si acum cresterea exporturilor de produse agroalimentare romanesti si promovarea acestora pe noi piete, in contextul mentinerii deficitului in comertul cu produse agroalimentare.

 

Romania a inregistrat in 2018 un deficit de 1,153 miliarde de euro in comertul cu produse agroalimentare, in crestere cu 35,1% fata de 2017, cand a consemnat 853,9 milioane de euro.

 

Potrivit ultimelor date prezentate de MADR, in 2019, pana la finele lunii noiembrie, s-a inregistrat un deficit in comertul cu produse agroalimentare de 988 de milioane de euro.

 Poti fi interesat si de