Ministrul Agriculturii solicita Comisiei Europene o derogare pentru crescatorii de animale

Ministrul Agriculturii solicita Comisiei Europene o derogare pentru crescatorii de animale


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a solicitat Comisiei Europene o derogare privind perioada de retentie a animalelor in ferme, conditie obligatorie pentru acordarea sprijinului cuplat, respectiv o perioada mai redusa, de numai 90 de zile, atat pentru bovine cat si pentru ovine/caprine.

"Am solicitat comisarului pentru agricultura si dezvoltare rurala, Janusz Wojciechowski, sa dispuna adoptarea unor masuri pentru a atenua situatia grava a fermierilor si, in acest sens, am transmis propunerea Romaniei de a primi o derogare exceptionala pentru acest an pentru reducerea perioadei de retentie a efectivelor de la 100 de zile (ovine/caprine), respectiv de la 6 luni (bovine) la 90 zile de la termenul-limita de depunere a cererii unice de plata, fapt care nu creeaza discriminari intre fermieri", a declarat ministrul Petre Daea, intr-un comunicat.

 

Acesta a transmis in data de 28 iulie 2022 o scrisoare catre comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Janusz Wojciechowski, prin care solicita o derogare privind perioada de retentie a animalelor in ferme, conditie obligatorie pentru acordarea sprijinului cuplat. Solicitarea ministrului vine in contextul economic si financiar dificil de la nivelul Europei, situatie accentuata si de conflictul din Ucraina. Mai mult decat atat, Romania se confrunta cu o seceta deosebita, afectand starea culturilor, in special a celor de primavara (porumb, floarea soarelui etc.), a pasunilor si bazei furajere, cu efecte semnificative asupra sectorului vegetal, si implicit a celui zootehnic, precizeaza MADR.

 

Concret, multi fermieri se confrunta deja cu dificultati semnificative din punct de vedere financiar si tehnic, din cauza cresterii preturilor la input-uri, a sistemului de creditare costisitor care duce la un acces dificil la finantare, precum si la imposibilitatea de a-si desfasura activitatile specifice din sectorul cresterii animalelor.

 

Potrivit MADR, controalele in teren efectuate de APIA trebuie finalizate pana la data de 15 august a.c., astfel incat sa poata fi efectuata din 16 octombrie plata avansului pe suprafata. Avand in vedere deficienta de furaje cu care se confrunta unii fermieri din sectorul zootehnic, masura permite mobilitatea turmelor de oi in zonele unde exista masa vegetativa suficienta.

 

"Reducerea perioadei de retentie in situatia actuala faciliteaza scoaterea animalelor de reforma din septel si ajuta fermierul sa asigure furajarea celorlalte animale din ferma in conditii optime", se mentioneaza in comunicat.

 

Pentru a evita disparitia sau diminuarea efectivelor de animale detinute de catre solicitantii sprijinului cuplat in acest an, este necesar ca animalele care fac obiectul cererilor de sprijin cuplat voluntar sa poata fi livrate sau instrainate inainte de a pierde foarte mult din punct de vedere calitativ si cantitativ la carcase si la productia de lapte.

 

Totodata, Ministerul Agriculturii a primit numeroase solicitari ale fermierilor din sectorul zootehnic pentru o derogare privind durata perioadei de retentie a animalelor, conditie obligatorie pentru acordarea sprijinului cuplat.

 

"Avand in vedere amploarea fenomenului, precum si stabilitatea functionarii mediului de afaceri in agricultura, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale depune toate eforturile pentru adoptarea de masuri menite sa combata efectele negative ale secetei", se mentioneaza in comunicat.



Poti fi interesat si de