Ministrul Agriculturii propune infiintarea unui comitet de monitorizare a preturilor la alimente

Ministrul Agriculturii propune infiintarea unui comitet de monitorizare a preturilor la alimente


Preturile alimentelor, adaosurile comerciale si accesul produselor romanesti pe rafturile retailerilor vor fi monitorizate pana la 31 decembrie 2024 de catre un comitet format din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Consiliului Concurentei si din zona de retail si procesare, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Acesta a precizat ca nu s-a renuntat la plafonarea adaosului comercial la toate produsele procesate in Romania, insa prin aceasta initiativa de monitorizare isi propune sa rezolve problemele semnalate in piata privind adaosurile comerciale nejustificat de mari pentru produsele romanesti comparativ cu cele din import.

 

"Am avut o discutie cu retailerii si cu procesatorii. Am stabilit ca in perioada urmatoare sa facem un comitet de monitorizare din care vor face parte trei reprezentanti ai zonei de retail, trei reprezentanti ai procesatorilor, un reprezentant al Consiliului Concurentei si unul din cadrul ministerului, iar grupul va fi coordonat de catre mine. Pentru ca in momentul de fata avem in vigoare pana la finele anului ordonanta privind plafonarea celor doua 21 de categorii de produse, vor fi monitorizate tot, pana la 31 decembrie, prezenta la raft a produselor romanesti, preturile produselor alimentare si adaosul comercial pentru produsele romanesti, cat si pentru cele din import, pe toate categoriile", a precizat Barbu.

 

Acesta sustine ca, in cazul in care un procesator nu are acces pe rafturile retailerului, comitetul va analiza cu reprezentantii acestuia posibilitatea listarii si va lua decizia de a pune pe raft aceste produse romanesti.

 

"Practic, este pentru prima oara cand se realizeaza in acest lant procesator-retail-minister, un comitet care sa rezolve cu adevarat problemele procesatorilor. Mai mult de atat, analizeaza clar orice practica comerciala neloiala, astfel incat sa nu mai vedem aceeasi categorie de produs adus din import, cu un adaos comercial mai mic, iar produsul din Romania sa aiba un adaos comercial mai mare. Aceleasi categorii trebuie sa aiba acelasi adaos comercial", a explicat seful MADR.

 

In opinia sa, prin monitorizarea facuta de acest comitet, accesul procesatorilor la raft se va face mult mai usor.

 

"Toate problemele care ne veneau pe industria alimentara, toate sesizarile, in loc sa stam, si eu ca ministru si colegii mei de la Ministerul Agriculturii, sa sunam la retailerii care nu il primeau la raft, toate aceste probleme vor fi puse si rezolvate in cadrul comitetului de monitorizare", a adaugat el.

 

Barbu a adaugat ca nu s-a renuntat "cu totul" la masura de plafonare a adaosului comercial la toate produsele procesate, insa s-a decis ca pana pe 31 decembrie sa functioneze acest comitet de monitorizare, iar daca va functiona "foarte bine", acest mecanism va fi prelungit.

 

"Daca va functiona foarte bine, va fi in continuare prelungit si procesatorii vor avea acces la raft si la un pret corect, la fel si consumatorii. Aceasta a fost o propunere a Ministerului Agriculturii la solicitarea procesatorilor si a retailerilor, care ne-au spus ca avem o ordonanta care este in vigoare pe plafonarea adaosului la alimentele de baza pentru romanii cu venituri mici si medii. Am fost de acord sa nu mai instituim prin act normativ, dar vom constitui un mecanism prin ordin de ministru astfel incat sa rezolvam problemele, preturile sa fie corecte la raft si adaosurile comerciale practicate la produsele din Romania fata de cele din import", a explicat ministrul Agriculturii.

 

"Astazi s-a trimis solicitarea catre retaileri, catre procesatori, sa imi desemneze persoanele, s-a trimis la Consiliul Concurentei, si cum avem persoanele demaram intocmirea Ordinului. Sper ca maine sa dam Ordinul pentru comitetul de monitorizare, iar saptamana viitoare sa fie deja prima intalnire. Acestea vor avea loc saptamanal. De asemenea, am solicitat atat retailerilor, cat si procesatorilor, ca, atunci cand apar in media, pe televizor, sau in anumite publicatii informatii care arata ca anumite alimente au crescut foarte mult, sa iesim din comitet cu o justificare clara, un comunicat, astfel incat sa demontam aceste lucruri in cazul in care nu este adevarat. In cazul in care este adevarat, trebuie sa explicam exact de unde vin si de ce vin cresterile", a concluzionat ministrul Agriculturii.

 

Intentia de plafonare a adaosului comercial la toate produsele procesate in Romania a starnit reactii contradictorii, dupa anuntul ministrului Agriculturii din data de 15 octombrie, masura fiind contestata nu doar de Federatia Romalimenta, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), ci si de mediul de afaceri si asociatiile agricole.



Poti fi interesat si de