Ministrul Agriculturii nu recomanda vaccinarea la nivel national impotriva 'bolii limbii albastre'
Miercuri, 10 Septembrie 2014
Miercuri, 10 Septembrie 2014
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu recomanda vaccinarea la nivel national impotriva 'bolii limbii albastre' ci doar in zonele unde evolueaza boala si in jurul focarelor, aceasta fiind, de altfel, si recomandarea specialistilor veterinari.
"Nu as extinde vaccinarea la nivel national ci doar in anumite zone unde evolueaza boala si in jurul focarelor, asa cum recomanda si Consiliul Stiintific din cadrul ANSVSA. Din pacate, cand apare un necaz, cum este cel actual, apar si oportunistii, oameni care ii sfatuiesc pe fermieri sa vaccineze. Eu cred ca primul lucru pe care trebuie sa-l faca este sa anunte Autoritatea Sanitara Veterinara si de acolo vor primi cele mai bune sfaturi. Autoritatea ofera toate solutiile tehnice si in cazul 'bolii limbii albastre', a declarat, marti, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la un eveniment pe teme agricole.
Ministrul a precizat ca Directiile Sanitare Veterinare pot raspunde solicitarilor de vaccinare, costurile putand fi acoperite din fondurile nationale cat si din cele europene.
In ceea ce priveste impactul economic, seful MADR a afirmat ca, deocamdata, nu exista un calcul privind pagubele inregistrate din cauza bolii limbii albastre, insa statul ofera despagubiri in cazul in care apar mortalitati.
"Sunt afectate mai multe judete din Moldova si din sudul tarii, in Muntenia si Dobrogea, dar, din fericire pentru noi, zona Ardealului nu a fost afectata. Nu putem vorbi de pagube. Boala limbii albastre este un virus care poate cauza mortalitati sau poate sa treaca dupa o anumita perioada. Cand apar mortalitati sunt prevazute despagubiri prin lege pe care le vom acorda, dar sunt si costuri pe care le suporta fermierii. Vestea buna este ca nu s-au mai inregistrat noi focare si boala nu s-a extins la ferme", a spus Constantin.
Pe de alta parte, 'boala limbii albastre' blocheaza exporturile de animale vii, iar autoritatile fac eforturi pentru a gasi solutii de a exporta carne, in locul animalelor vii.
"Problema este colaterala pentru ca odata ce apare aceasta boala, din pacate exporturile de animale vii sunt blocate. Aceasta masura de export de animale vii poate fi insa inlocuita cu exporturile de carne, iar autoritatile veterinare fac eforturi ca in tarile unde exportam in viu, sa incercam sa exportam carne", a subliniat ministrul Agriculturii.
Mai multi fermieri au solicitat sprijin autoritatilor pentru inceperea vaccinarii in ferme impotriva bolii limbii albastre, chiar daca boala nu evolueaza in ferme, insa vaccinurile nu se gasesc pe piata nationala sau sunt foarte scumpe. Inceperea vaccinarii la nivel national ar bloca insa exporturile, inclusiv in zonele in care nu exista focare.
Potrivit datelor ANSVSA din 4 septembrie, numarul animalelor afectate de aceasta boala a ajuns la 347 in cele 12 judete unde au fost inregistrate focare, ceea ce reprezinta 0,011% din totalul animalelor receptive existente in aceste zone. De asemenea, au fost inregistrate si 32 de animale moarte, respectiv bovine si ovine.
Focarele unde evolueaza boala limbii albastre se afla in 63 de comune din judetele Buzau, Vrancea, Arges, Gorj, Valcea, Prahova, Ilfov, Olt, Bacau, Dolj, Botosani si Vaslui, iar efectivele de animale receptive la boala se ridica la 3.105.756.
Primul caz de 'Boala limbii albastre' (Bluetongue) in Romania a fost diagnosticat in judetul Buzau pe 22 august 2014.
Aceasta boala este produsa de un virus, care afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage si nu prin contact direct intre animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului.
La 31 august, Ministerul Agriculturii din Iordania a anuntat ca a interzis importurile de ovine si bovine din Romania, dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a raportat ca aici au fost depistate recent cazuri de maladie a limbii albastre, potrivit agentiei Petra.
Romania este al doilea mare exportator de carne catre Iordania, dupa Australia. Regatul importa anual din Romania intre 300.000 si 400.000 de ovine si bovine. Alte importante tari exportatoare catre Iordania sunt Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan si Sudan, scrie Agerpres.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...