Ministrul Agriculturii anunta un nou program de sustinere integrat pentru reproductie si ingrasare de 60 de ferme

Ministrul Agriculturii anunta un nou program de sustinere integrat pentru reproductie si ingrasare de 60 de ferme


Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a anuntat, vineri, in cadrul unei vizite de lucru la mai multe obiective de investitii din judetul Mehedinti, ca se are in vedere lansarea unui nou program de sustinere integrat pentru partea de reproductie si ingrasare de 60 de ferme si 40.000 locuri de ingrasare.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, primul obiectiv pe agenda deplasarii a inclus vizita la santierul pentru construirea maternitatii de suine din localitatea Burila Mare, detinuta de Cooperativa Agricola Danubius Farm, beneficiara a Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie.

 

Investitia consta in realizarea de locuri noi de cazare in ferma de reproductie noua, iar valoarea acesteia este de 45,325 milioane de lei (9,2 milioane euro). Lucrarile se desfasoara cu asistenta financiara nerambursabila in proportie de 90%, iar termenul de finalizare este octombrie 2025.

 

Florin Barbu a discutat cu fermierii si a putut evalua la fata locului stadiul de executie al proiectului de investitii, asigurandu-i pe acestia de intreaga sustinere a MADR pentru implementarea corecta si finalizarea proiectului de finantare in timp util.

 

'Ministrul Barbu a reamintit celor prezenti ca ministerul a solicitat Comisiei Europene modificarea Regulamentului, astfel incat fermierii sa isi poata achizitiona un efectiv de animale cu 70% subventie de la Uniunea Europeana si 30% contributia beneficiarului, iar in acest fel se va putea subventiona achizitionarea de matca de animale prin fonduri europene. Totodata, ministrul a anuntat ca se are in vedere lansarea unui nou program de sustinere integrat pentru partea de reproductie si ingrasare de 60 de ferme si 40.000 locuri de ingrasare. Conducerea MADR i-a asigurat pe cei prezenti ca toate programele de sprijin, atat in sectorul vegetal, cat si in zootehnie vor fi continuate, in beneficiul fermierilor', se arata in comunicatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

 

Potrivit sursei citate, seful de la Agricultura l-a felicitat pe beneficiar pentru stadiul pozitiv al investitiei si ritmul alert de avansare a lucrarilor si a sustinut ca proiectele de investitii din cadrul programelor de sustinere ale MADR vor fi vizibile si isi vor demonstra eficienta prin reducerea deficitului balantei comerciale la porc si carnea de porc si prin atingerea gradului de autosuficienta la carnea de porc.

 

Un alt obiectiv al vizitei oficialului in judetul Mehedinti a fost statia de pompare si santierul pentru reabilitarea statiei de pompare de baza SPA Tiganasi in cadrul proiectului de investitii 'Reabilitarea amenajarii de irigatii Crivina Vanju Mare'. Executia lucrarilor a inceput in iulie 2022 si are un grad de realizare de 98%, iar in acest sens Florin Barbu a apreciat evolutia realizarii lucrarilor, data de finalizare fiind devansata cu 9 luni.

 

Statia de Pompare de la Tiganasi a fost repusa in functiune, in urma unei perioade de reabilitare de doi ani, iar ministrul s-a asigurat ca instalatiile de functionare sunt pregatite, dupa 20 de ani de pauza.

 

In egala masura, in cadrul obiectivelor de irigatii, acesta a vizitat santierul pentru reabilitarea canalului de aductiune ce vizeaza reabilitarea statiei de pompare de baza SPA Tiganasi, a statiei de repompare SRP Devesel, a canalului de aductiune, a canalelor de distributie si a constructiilor hidrotehnice aferente din Amenajarea de irigatii Crivina Vanju Mare. Aceste investitii sunt prevazute in Programul National de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii (PNI) din Romania. Executia lucrarilor a inceput in mai 2024, iar durata de finalizare a lucrarilor este de 3 ani.

 

Ministrul Agriculturii le-a transmis celor prezenti ca este necesara accelerarea investitiilor in infrastructura de irigatii, astfel incat sa creasca suprafata irigata, pentru a veni in sprijinul nevoilor fermierilor.

 

'Programul PNI vine in intampinarea unor masuri din sectorul irigatiilor din cadrul PNDR, atat din perioada de programare 2007 - 2013, cat si din actuala perioada de programare financiara europeana 2014 - 2020', a declarat el, fiind citat in comunicat.

 

Suprafata totala ce va fi pusa la dispozitia beneficiarilor pentru obiectivele de investitii aferente judetului Mehedinti in urma reabilitarii va fi de 73.751 ha.

 

In continuare, demnitarul a vizitat in comuna Rogova terenul propus pentru construirea unui depozit de fructe si legume in vederea valorificarii superioare a resurselor si productiei agricole judetene. Oficialul MADR a declarat ca, prin construirea acestor depozite, ministerul are in vedere protejarea productiei romanesti.

 

Nu in ultimul rand, Florin Barbu a vizitat si fabrica de procesare a carnii de porc Mediesanu din Drobeta-Turnu Severin. Obtinute din ingrediente de cea mai buna calitate si carne din fermele proprii, produsele fermei sunt foarte cautate si apreciate de consumatori.

 

Alaturi de ministrul Agriculturii s-au aflat presedintele Consiliului Judetean Aladin Georgescu, directorul general al ANIF, Cornel Popa, precum si alti reprezentanti ai autoritatilor publice de la nivel local.



Poti fi interesat si de