Ministrul Agriculturii anunta sume importante pentru sectorul ovin: 120 de milioane de euro
Marti, 16 Ianuarie 2024
Marti, 16 Ianuarie 2024
'Din punctul nostru de vedere, industria alimentara este la pamant. De aceea eu vreau sa multumesc fermierilor din sectorul zootehnic ovin si caprin pentru dezvoltarea acestui sector, pentru investitiile pe care urmeaza sa le faca in acest sector. Am discutat despre bugetul pe anul 2024 si vreau sa anunt public ca sprijinul cuplat in sectorul ovin si caprin va fi in anul 2024 de 80 de milioane de euro. Vreau sa anunt ca ajutorul national tranzitoriu in sectorul ovin din Romania va beneficia de 40 de milioane de euro in anul 2024. Este pentru prima oara in Romania cand sectorul ovin are prin Programul Strategic axa separata pentru dezvoltarea si infiintarea fermelor. Sunt 20 de milioane de euro in momentul de fata, iar aceasta axa este deschisa', a subliniat Florin Barbu, la finalul discutiilor cu asociatiile din sectorul ovin si caprin.
Acesta a precizat ca le-a cerut asociatiilor sa depuna in continuare proiecte pe aceasta axa, chiar daca in prezent banii nu sunt suficienti, pentru ca este posibila relocarea sumelor de pe alte axe din Programul Strategic, iar acesti bani pot merge catre investitii in fermele din sectorul ovin.
'Foarte multi fermieri ne-au solicitat inclusiv echipamente noi prin care sa reduca costurile in ferme. Solicitarile au fost indreptatite. Sunt probleme pe partea de colectare a lanii. (...) Am reusit impreuna deblocarea celui mai important proiect de 40 de milioane de euro pentru valorificarea si colectarea lanii in Romania. Acel proiect este semnat si in luna martie vor incepe lucrarile la acest proiect', a mai spus seful MADR.
O alta problema ridicata de ciobani a vizat tunsul oilor, avand in vedere ca au crescut costurile, insa ministrul i-a asigurat ca va veni si pe acest segment cu un sprijin suplimentar.
'Mai avem un lucru foarte important si aici o sa am o discutie impreuna cu domnul premier Marcel Ciolacu prin care sa venim cu un sprijin suplimentar pentru partea de tuns. Este o problema destul de delicata. In momentul de fata, preturile au crescut si sunt convins ca vom gasi sumele necesare pentru a acoperi aceste costuri', a transmis el.
Nu in ultimul rand, ministrul Agriculturii a transmis ca a stabilit cu toate asociatiile si cu toate persoanele fizice care detin efective de ovine in Romania sa elaboreze impreuna actele normative. 'Eu cred pentru prima oara cand asociatiile si persoanele fizice din Romania stau la masa si sunt in fata dumneavoastra a presei si cred ca vom cadea de acord pe aceste acte normative, prin grupurile de lucru pe care le-au solicitat (...) Consider ca cel mai important lucru intr-un stat democratic este dialogul. Nu cred ca trebuie sa fim in strada, pentru ca lucrurile pot fi rezolvate prin dialog si prin implicarea atat a echipei tehnice din Ministerul Agriculturii, cat si a fermierilor, iar acestea sa lucreze impreuna, ca sa iasa acte normative bune pentru acest sector', a adaugat Florin Barbu.
Ministrul Agriculturii se intalneste luni si marti cu reprezentantii asociatiilor de fermieri, ai procesatorilor si retailerilor, pentru a discuta problemele cu care se confrunta, masurile de sprijin si solutiile de finantare.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...