Ministrul Agriculturii anunta inchiderea ultimelor doua focare de pesta rumegatoarelor mici in urmatoarele zile

Ministrul Agriculturii anunta inchiderea ultimelor doua focare de pesta rumegatoarelor mici in urmatoarele zile


Ultimele doua focare de pesta rumegatoarelor mici vor fi inchise in urmatoarele cinci zile, a anuntat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

"Mai sunt cinci zile si se finalizeaza si cele doua focare. Masurile pe care le-a luat dupa discutiile avute la Guvern impreuna cu mediul asociativ, cu fermierii persoane fizice, cu premierul Marcel Ciolacu, prin care am spus ca pe o perioada de 30 de zile sa nu se mai faca miscare intre fermele de reproductie, ne-au adus succes. Au fost eradicate toate aceste focare. Exportul de miei a continuat si va continua. Ne supara sau nu adevarul, Romania detine 22% din consumul de carne de oaie care este realizat pe teritoriul Romaniei", a precizat Barbu, intr-o conferinta de presa.

 

Intrebat cate ovine au fost sacrificate in Romania de la aparitia acestei boli si pana in prezent, ministrul a estimat un numar de 280.000 de capete.

 

"Nu stiu exact, dar cred ca sunt in jur de 280.000 (de capete n.r.), dar ce pot sa va asigur este ca peste 95% din aceste efective sacrificate nu au fost in fermele de reproductie ale fermierilor romani, au fost in acele centre de finisare, de intermediere din Romania", a adaugat el.

 

Potrivit datelor Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), la inceputul lunii octombrie, Romania avea sapte focare active de pesta rumegatoarelor mici in judetul Timis, dupa ce au fost stinse si ultimele focare din judetul Tulcea.

 

O delegatie a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, condusa de presedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, se afla in aceste zile in Maroc, unde au loc discutii despre reluarea exportului de ovine si diversificarea exportului existent.

 

La 31 decembrie 2023, Romania avea 11,721 milioane ovine si caprine, arata ultimele date ale Institutului National de Statistica.



Poti fi interesat si de