Ministrul Agriculturii: Vom continua sa incurajam cresterea porcului in gospodarii

Ministrul Agriculturii: Vom continua sa incurajam cresterea porcului in gospodarii


Vom continua sa incurajam cresterea porcului in gospodaria taraneasca, dar trebuie sa reechilibram si legatura cu industria de crestere a porcului in Romania, astfel incat sa nu mai fim atat de dependenti de importuri, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu.

"La Consiliul de la Bruxelles, unde am participat in weekend, toate statele membre au ridicat problema industriei de crestere a porcului. Ce vreau sa ii asigur pe romani este ca noi vom continua sa incurajam cresterea porcului in gospodaria taraneasca, sa ne pastram traditia aceasta milenara, pe care nu putem sa o anulam. De cealalta parte, trebuie sa reechilibram legatura cu industria de crestere a porcului in Romania, astfel incat sa nu mai fim atat de dependenti de importurile de carne de porc din alte state si, in felul acesta, sa reducem si presiunea asupra pretului. Am ridicat cu totii in fata comisarului european pentru agricultura aceasta problema si speram ca UE o sa vina cu solutii si noi, statele membre, sa putem adopta cele mai bune solutii, sa acordam ajutoare de stat in domeniul suin", a precizat Adrian Chesnoiu, la Targul de produse agroalimentare din curtea ministerului, intrebat cu cat se va scumpi carnea de porc in aceasta perioada a sarbatorilor de Craciun.

 

Ministrul a anuntat ca in bugetul pe 2022 va fi inclus un program pentru reproductie la porc si pasare, care, desi era prevazut in lege de mai bine de doi ani si jumatate, si nu a fost pus niciodata in practica.

 

"Mi-am asumat acest lucru sa il pun in aplicare, astfel incat sa reducem deficitul de balanta comerciala inclusiv pe carnea de porc", a mentionat seful MADR.

 

El a transmis ca intotdeauna cand se stabileste pretul unui produs trebuie sa se tina cont de mai multi factori, mai ales ca aceasta problema se regaseste la nivelul Europei.

 

"Noi nu influentam cresterea pretului, aceasta are mai multe aspecte care trebuie luate in calcul: inflatie, cresterea pretului la energie, la gaze, cresterea pretului furajelor. Prin ceea ce facem la MADR incercam pentru 2022 sa tinem sub control preturile materiei prime, al furajelor si sa stimulam productia de cereale, astfel incat zootehnia romaneasca sa nu aiba alte socuri. Aceasta crestere de preturi nu intervine de acum, este de ceva timp, si asta se vede acum in preturile la raft. Preturile producatorilor sunt pe masura muncii fermierilor. Pentru mine, munca unui fermier este inestimabila, daca ar trebui sa platesc tot salariul pe produse romanesti, cu siguranta tot salariul l-as da, si in general eu consum numai produse romanesti. Datoria noastra, a celor care guvernam, este sa facem cresterea nivelului de trai, astfel incat romanii sa isi poata permite cat mai multe produse romanesti", a aratat ministrul Agriculturii.

 

Oficialul MADR i-a indemnat pe romani sa cumpere cat mai multe produse romanesti, chiar daca uneori sunt mai scumpe, pentru ca "gustul este de neinlocuit".

 

"Calitatea produselor romanesti, mirosul carnatilor nostri, al slaninutei, al produselor facute in gospodaria fermierilor nu se compara cu nimic in lume. O marfa de calitate necesita evident un pret pe masura, dar gustul este de neinlocuit", a sustinut acesta.

 

Intrebat despre masurile pentru combaterea pestei porcine africane, Chesnoiu a subliniat ca, impreuna cu ANSVSA - institutia care are competente pe acest domeniu -, vor fi stabilite o serie de masuri, fara a oferi insa exemple in acest sens.

 

"Noi trebuie sa ne luptam pentru fermierii nostri si taranii romani sa putem produce porc in Romania, sa producem bine, asa cum produceam inainte", a adaugat oficialul MADR.



Poti fi interesat si de