Ministrul Agriculturii: Sprijinim fermierii sa produca alimente pentru toti romanii

Ministrul Agriculturii: Sprijinim fermierii sa produca alimente pentru toti romanii


Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat ca va continua sa sprijine fermierii romani sa produca alimente "pentru noi toti", in contextul crizelor succesive care le-au perturbat activitatea in ultimii ani, dupa ce Comisia Europeana a aprobat schema de ajutor de stat privind acordarea de microgranturi si granturi in domeniul agroalimentar.

"Continuam sa sprijinim fermierii romani sa produca alimente pentru noi toti, in contextul crizelor succesive care le-au perturbat activitatea in ultimii ani. Le multumesc colegilor din guvern si ma bucur ca am reusit sa directionam 300 de milioane de euro pentru capitalizarea fermelor si unitatilor de productie, bani europeni care initial erau prevazuti in Programul Operational Competitivitate. Ne vom asigura ca fondurile vor ajunge cat mai curand la beneficiari, astfel incat acestia sa continue sa asigure hrana populatiei. Voi depune in continuare toate eforturile pentru a directiona spre agricultura si industria alimentara romaneasca fonduri din toate sursele disponibile, inclusiv cele care sunt alocate altor domenii, dar risca sa nu fie utilizate", a precizat Adrian Chesnoiu.

 

Comisia Europeana a aprobat miercuri schema de ajutor de stat, in valoare totala de 300 de milioane de euro, introdusa prin OUG nr. 61/2022 privind unele masuri pentru acordarea de microgranturi si granturi pentru capital de lucru entitatilor din domeniul agroalimentar cu finantare din fonduri externe nerambursabile.

 

Proiectul "Microgranturi in domeniul agroalimentar", parte a acestei scheme de ajutor de stat, este implementat de MADR, prin intermediul APIA. In acest sens, a fost semnat contractul cu AM POC din cadrul MIPE pentru accesarea fondurilor in valoare totala de 50 de milioane de euro.

 

Beneficiarii sunt persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii.

Inscrierile pentru masura "Microgranturi in domeniul agroalimentar" incep in data de 27 mai 2022 si se vor incheia dupa epuizarea fondurilor alocate. Cererile se finanteaza in ordinea depunerii, iar ajutorul financiar nerambursabil sub forma forfetara este in valoare de 5.000 euro/beneficiar.

 

De asemenea, MADR informeaza ca a publicat pe site-ul institutiei Ghidul solicitantului aferent masurii "Microgranturi in domeniul agroalimentar".

 

De asemenea, sunt disponibile si informatiile privitoare la inscrierea si procedura de accesare a masurii "Granturi pentru capital de lucru acordate entitatilor din domeniul agroalimentar", in valoare de 250 de milioane de euro, din cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin Ordonanta de Urgenta nr. 61 din 6 mai 2022.Poti fi interesat si de