Ministrul Agriculturii: La fermieri nu exista o limita privind stabilirea preturilor alimentelor

Ministrul Agriculturii: La fermieri nu exista o limita privind stabilirea preturilor alimentelor


La fermieri nu va exista o limita privind stabilirea preturilor si nu se va interveni "in niciun fel" privind stabilirea preturilor pe piata, a informat ministrul Agriculturii, Florin-Ionut Barbu, la briefingul de la finalul sedintei de Guvern.

Cabinetul Ciolacu a adoptat ordonanta de urgenta privind stoparea cresterii preturilor la alimentele de baza.

 

"Vreau sa fac o precizare importanta - la fermieri nu exista o limita privind stabilirea preturilor, nu se intervine in niciun fel asupra preturilor de vanzare ale fermierilor, producatorii de materii prime, intrucat marja lor de profit este oricum una mica, avand in vedere perisabilitatea materiei prime. Prin actul normativ, instituim o formula agreata cu toate partile implicate prin care se limiteaza pentru o perioada de trei luni adaosurile comerciale practicate in procesarea si comercializarea unor produse alimentare esentiale cu scopul scaderii preturilor pentru aceste categorii de produse si, implicit, cu scopul cresterii puterii de cumparare a populatiei", a afirmat ministrul.

 

Potrivit acestuia, "cota de adaos comercial practicat de procesator poate fi de maxim 20% fata de costul de productie al produsului calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in care sunt incluse cheltuieli directe si indirecte".

 

Cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, poate fi de maximum 5% fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale, a explicat Barbu.

 

El a mentionat ca adaosul comercial practicat de comerciant la vanzarea cu amanuntul si Cash & Carry poate fi de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile sale directe si indirecte.

 

"Vom reinvata sa cumparam romaneste", a transmis ministrul Agriculturii. Masura adoptata, a aratat el, va "proteja puterea de cumparare a romanilor cu venituri mici si medii, care au fost cei mai afectati de inflatie".

 

Actul normativ va intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. "Am incredere ca acest act normativ va creste puterea de cumparare a romanilor prin temperarea preturilor care au crescut excesiv in ultima perioada la alimentele de baza", a transmis Barbu.

 

Alimentele din lista sunt "cele mai consumabile in Romania", a indicat ministrul. "Sunt practic acele produse de care au nevoie romanii, sunt acele produse de baza si sunt, sigur, din dialogul pe care l-am avut cu toti factorii implicati - vorbim de procesare, vorbim de supermarketuri - aceste produse vor fi pe raft", a completat el.

 

Mai mult, ministrul Agriculturii a sustinut ca este convins ca aceasta OUG "va stopa cresterea preturilor si va aduce la raft un pret mai mic al alimentelor de baza pentru romani". El a anuntat controale in magazine, mentionand ca sunt prevazute sanctiuni in cazul in care noile reguli nu vor fi aplicate.



Poti fi interesat si de