Ministrul Agriculturii, sceptic in privinta viitorului magazinelor "Unirea"

Ministrul Agriculturii, sceptic in privinta viitorului magazinelor "Unirea"


Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, nu intrevede un viitor stralucit magazinelor din reteaua Unirea, infiintate de predecesorul sau, Petre Daea.

Recent, Corpul de control al Ministerului a inaintat niste concluzii procurorilor, ca urmare a sesizarii venite de la Consiliul de Administratie al Casei de Comert Unirea, care a reclamat ca "magazinele sunt butaforii cu iz penal" unde s-au facut achizitii de un milion de euro.

 

"Controlul a vizat achizitiile pe care le-au facut, de aproximativ un milion de euro, fara sa aiba aprobarea consiliului de administratie si acest control a inceput la sesizarea consiliului de administratie, care in prima zi cand am ajuns la minister, au venit sa sesizeze acest. lucru, sa spuna ca acolo sunt multe lucruri cu iz penal, ca magazinele sunt butaforii. Eu am dat in verificare la Corpul de control, ceea ce s-a intamplat. Am inteles ca exista un material cu niste concluzii care au fost inaintate Parchetului", a declarat Adrian Oros.

 

Ministrul a explicat ca, fiind facuta sesizarea la Parchet, el nu poate da mai multe informatii privind "materialul" Corpului de Control de la minister.

 

Intrebat ce le spune consumatorilor, tinand cont ca la Sibiu "Branzaria" infiintata de Petre Daea este deschisa, chiar daca are mai putine produse, Oros a raspuns: "Problema este urmatoarea, (...) statul nu are cum sa se implice procesul de vanzare fara sa nu disturbe piata si asta s-a intamplat, pentru ca am avut foarte multe reclamatii de la cei care nu au fost primiti in magazin, pentru ca in momentul in care s-au facut cele doua magazine a fost primita marfa anumitor persoane si foarte multe persoane nu au avut acces acolo. Statul are alte mijloace si mecanisme pentru a stimula vanzarea produselor celor mici, pentru ca ideea initiala asta a fost: cei mici care nu reusesc sa isi vanda produsele, neavand acces in marile lanturi de retail si vanzand cantitati foarte mici in pietele locale, au o singura solutie. Si solutia exista. Si in tara la noi sunt modele de bune practici, cooperativele. Cei care s-au unit in cooperative reusesc atat sa isi procure inputuri la niste preturi foarte favorabile, cat si sa isi vanda marfa la niste preturi care sa ii faca sa reziste pe piata."

 

Ministrul Agriculturii nu vede niciun viitor pentru aceste magazine alimentare de stat. "Prin interventia statului, nu. Deci, noi putem sa ii stimulam, le-am spus, prin aceasta lege a cooperativelor si prin faptul ca in noul PNS sunt axe de finantare exact pentru a stimula cererea si aceste cooperative sa isi faca depozite", a aratat Oros.



Poti fi interesat si de