Ministru: Trebuie sa ne promovam nu doar produsele, ci si valorile

Ministru: Trebuie sa ne promovam nu doar produsele, ci si valorile


Politica Uniunii Europene in domeniul comertului poate spori nu doar competitivitatea sectorului agricol comunitar, dar si stabilitatea si atractivitatea sa pentru noile generatii de fermieri, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan-Radu Oprea, la un eveniment desfasurat la Bruxelles privind comertul agroalimentar.

„Trebuie sa ne promovam nu doar produsele, ci si valorile. Identificarea unui echilibru corect si alegerea partenerilor potriviti pentru acordurile comerciale ale UE care includ sectorul agroalimentar reprezinta aspecte de maxima importanta?, a spus Stefan-Radu Oprea.

 

Ministrul roman al mediului de afaceri a participat joi, alaturi de comisarul european pentru comert, Cecilia Malmström, si comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, la evenimentul „Beyond Trade for All: Time to promote the benefits for agri-food trade?, organizat de catre CELCAA (European Liaison Committee for Agricultural and Agri-Food Trade), la Bruxelles.

 

Oprea a deschis lucrarile conferintei si a transmis mesajul Presedintiei Consiliului Uniunii Europene alaturi de comisarul pentru comert, Cecilia Malmström.

 

In cadrul prezentarii, ministrul pentru Mediul de Afaceri s-a referit la prioritatile Romaniei aferente domeniului comertului international, in calitate de Presedintie a Consiliului Uniunii Europene, printre care promovarea unei agende comerciale europene benefice pentru cetateni si operatorii economici, in special pentru IMM-uri. In cadrul evenimentului au avut interventii reprezentanti ai sectorului privat care activeaza in domeniul comertului cu produse agroalimentare.

 

In contextul dezbaterii principalelor rezultate ale strategiei UE Trade for All, ministrul Oprea a amintit de Acordul de Parteneriat Economic UE-Japonia, intrat in vigoare la data de 1 februarie 2019.

 

„Prin Acordul de Parteneriat Economic UE-Japonia se pun bazele celei mai mari zone de liber schimb din lume, fiind eliminate majoritatea taxelor platite anual de catre intreprinderile din UE care exporta in Japonia, in valoare de 1 miliard de euro, precum si o serie de obstacole privind reglementarea?, a declarat ministrul Oprea, in interventia sa.

 

In privinta accesului pe piata al produselor agricole, acordul prevede eliminarea taxelor vamale pentru multe branzeturi si pentru exporturile de vin, liberalizarea aproape integrala a comertului cu carne proaspata de porc, sporirea exporturilor de carne de vita din statele UE catre Japonia si protejarea in statul nipon a peste 200 de produse agricole europene de inalta calitate (Indicatii geografice).

 

De asemenea, Stefan-Radu Oprea a discutat cu comisarul UE Cecilia Malmström pe tema celor mai recente evolutii legate de agenda europeana de comert.

 



Poti fi interesat si de