Ministru: Producatorii romani trebuie sa recucereasca pietele din Asia si din Golf

Ministru: Producatorii romani trebuie sa recucereasca pietele din Asia si din Golf


Producatorii romani trebuie sa-si gaseasca si alte piete de desfacere si suntem intr-o ofensiva a diplomatiei comerciale de recucerire a pietelor traditionale, unde produsul romanesc era cunoscut, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan-Radu Oprea, in cadrul conferintei de inchidere a doua proiecte ce au vizat finantarea IMM-urilor.

„Ma aflu aici la momentul inchiderii unor programe pe fonduri elvetiene, dar eu spun ca accentul nu este pe ideea de inchidere a unui program, ci pe ideea de continuare a acestor programe impreuna, pentru ca este o poveste de succes, un program care are rezultate foarte bune. Trebuie sa invatam sa vorbim din ce in ce mai mult despre export. Asa cum in anii trecuti am inceput sa vorbim despre antreprenoriat, atunci cand in 2017 cifrele statistice aratau ca aproape zero tineri doreau sa devina antreprenori. Ca urmare a Start-Up Nation, 6 din 10 tineri doresc sa devina, astazi, antreprenori. Asa trebuie sa invatam impreuna sa vorbim din ce in ce mai mult despre cucerirea altor piete, nu numai a Romaniei, chiar daca este o piata in dezvoltare: 7% crestere economica in 2017, 4,1% in 2018 si a doua crestere economica din Europa, de 5%, pe primul trimestru (din 2019, n.r.). O piata in extindere are nevoie, intotdeauna, de producatori cu produse romanesti de calitate. In acelasi timp, producatorii romani trebuie sa-si gaseasca si alte piete. Suntem intr-o ofensiva a diplomatiei comerciale de recucerire a pietelor traditionale, unde produsul romanesc era cunoscut. Vorbim de pietele din Asia, din zona Golfului si nu numai?, a spus Oprea.

 

Ministrul de resort a adaugat ca Executivul a introdus o Ordonanta de Urgenta care modifica Legea 346, prin care va fi lansat un nou program, intitulat „Program de accelerare a dezvoltarii Intreprinderilor Mici si Mijlocii?.

 

„In ultima zi a Presedintiei Romaniei (la Consiliul Uniunii Europene, n.r.), la Hanoi, am semnat in numele Uniunii Europene Acordul de comert liber si Acordul de investitii cu Vietnamul, cel mai ambitios program semnat de Uniunea Europeana, cu o tara in curs de dezvoltare, de peste 100 de milioane de locuitori, care asteapta, inclusiv producatori romani. Pentru ca acum stim mult mai mult, la finalul unui program cu fonduri elvetiene, stim mult mai bine cum sa devenim exportatori, cum sa abordam o piata, sa ne facem planul de afaceri, cum sa reusim sa avem brand, sa avem un produs ambalat bine, sa intelegem diferentele culturale, de business intre diversele zone. Nevoia de finantare este una reala si unul dintre subiectele pe care il avem intotdeauna in discutiile cu mediul de afaceri. In ultima sedinta de Guvern am introdus o Ordonanta de Urgenta care modifica Legea 346, prin care introducem un nou program, intitulat Program de accelerare a dezvoltarii Intreprinderilor Mici si Mijlocii, care are ca scop continuarea acestei experiente pe care o avem impreuna in valorificarea curriculei si a nevoii de a educa mediul de afaceri si IMM-urile pentru a fi cat mai prezente pe pietele externe?, a mentionat oficialul.

 

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA) a organizat, marti, conferinta de inchidere a doua proiecte ce au vizat finantarea IMM-urilor si promovarea exporturilor acestora.

 

Proiectele „Programul Romano-Elvetian pentru IMM-uri? si „Servicii integrate de export pentru IMM-urile din Romania?, derulate de MMACA in parteneriat cu CEC Bank, au beneficiat de finantare elvetiana in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano - Roman (PCER) pentru reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene (UE) extinse.

 

Programul Romano-Elvetian pentru IMM-uri (PREIMM), unul dintre proiectele majore sustinute din Contributia elvetiana pentru Romania, in vederea imbunatatirii mediului de afaceri si a facilitarii accesului IMM la finantare, a fost lansat in ianuarie 2014 si implementat in parteneriat cu CEC Bank. Bugetul alocat acestui program a fost de peste 170 milioane lei si a sustinut peste 570 de IMM-uri in realizarea de investitii pentru dezvoltarea activitatii, contribuind la crearea a peste 1.600 de noi locuri de munca in opt domenii prioritare.

 

De asemenea, proiectul „Servicii integrate de export pentru IMM-urile din Romania? a sustinut peste 100 de firme din domeniile agriculturii ecologice si productiei de mobilier sa participe la targuri internationale in calitate de expozant sau vizitator.



Poti fi interesat si de