Ministerul Agriculturii vrea sa limiteze importurile de oua si carne de pasare din Ucraina

Ministerul Agriculturii vrea sa limiteze importurile de oua si carne de pasare din Ucraina


Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, sustine ca este nevoie de o interventie a Comisiei Europene in privinta importurilor ucrainene de oua si carne de pasare, tinand cont de faptul ca fermierilor autohtoni le sunt impuse anumite conditionalitati cu privire la cresterea pasarilor, a anuntat, joi, ministerul.

"Este nevoie de o interventie a Comisiei Europene in privinta importurilor ucrainene de oua si carne de pasare, tinand cont de faptul ca fermierilor nostri le sunt impuse anumite conditionalitati cu privire la cresterea pasarilor, care presupun costuri mult mai mari in comparatie cu cele ale fermierilor din afara Uniunii Europene. Asteptam o decizie rapida a Comisiei Europene, insa le transmit fermierilor ca noi suntem pregatiti sa aplicam mecanismul de licentiere a importurilor, pe care deja l-am aplicat cu succes in cazul importurilor de cereale, zahar si faina" a declarat ministrul Barbu, citat in comunicatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

 

Precizarile vin ca urmare a solicitarii crescatorilor de pasari din Romania cu privire la interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina.

 

Potrivit MADR, ministrul Florin Barbu a sustinut inca din data de 23 septembrie a.c., in Consiliul AgriFish, propunerea Bulgariei cu privire la interzicerea importului de oua din Ucraina si a solicitat deja Comisiei Europene o solutie pentru protejarea fermierilor europeni de preturile de dumping practicate de Ucraina.

 

Ministerul reaminteste ca Uniunea Europeana a ridicat restrictiile de import pentru produsele agricole din Ucraina, ca urmare a ofensivei militare declansate de Rusia, cu precizarea ca, pentru statele membre aflate la granita cu Ucraina au fost stabilite exceptii si derogari, inclusiv introducerea licentierii pentru anumite categorii de produse agroalimentare.

 

Crescatorii de pasari din Romania au solicitat autoritatilor interzicerea unilaterala a importurilor de produse avicole din Ucraina, pe modelul altor state membre din vecinatatea acestei tari, in conditiile in care aceste importuri pun fermierii din tara noastra intr-o situatie dificila, diminuandu-le competitivitatea, precum si viabilitatea fermelor.

 

Potrivit unui comunicat al Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), transmis miercuri AGERPRES, masura este necesara pentru stabilizarea pietei oualor si a carnii de pasare si prevenirea unor socuri economice si mai grave, cu efect pe termen lung.

 

Fermierii reclama, totodata, faptul ca unele produse avicole, dar si material biologic (oua de incubatie sau pasari vii), ridica suspiciuni si pot pune in pericol intreaga industrie avicola prin raspandirea de zoonoze.

 

Potrivit UCPR, liberalizarea totala a importului de carne de pasare si oua consum inca din anul 2022 a dus la o crestere semnificativa a cantitatilor importate. Conform datelor Eurostat, importul total de oua de gaina proaspete pentru consum din Ucraina spre UE, in perioada ianuarie - iunie 2024, a crescut cu 42,7% anual.

 

Astfel, importul de oua de consum proaspete in Romania din Ucraina, in primele sase luni din 2024, a atins 534 tone, 48% crestere fata de aceeasi perioada a anului 2023, cu preturi de import sub cele ale oualor romanesti, dar cu o tendinta descrescatoare pe parcursul perioadei, de la o medie de 0,12 eurocenti pe ou in luna ianuarie 2024 la circa 0,6 - 0,7 eurocenti pe oua in lunile iulie - august 2024, din informatiile primite de la fermieri.

 

Totodata, volumul in crestere al importurilor de oua din Ucraina, la preturi scazute si de calitate slaba, exercita presiuni grave asupra preturilor la poarta fermei.

 

Potrivit datelor Uniunii Crescatorilor de Pasari, importul de carne de pasare, refrigerata si congelata, in Romania din Ucraina, in primele 6 luni din anul 2024, a ajuns la circa 4.000 tone, fata de 78 tone importate in aceeasi perioada a anului 2021, cu potential de crestere semnificativa in semestrul II 2024.



Poti fi interesat si de