Ministerul Agriculturii propune un sprijin financiar pentru crescatorii de ovine si caprine afectati de seceta

Ministerul Agriculturii propune un sprijin financiar pentru crescatorii de ovine si caprine afectati de seceta


Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a discutat marti cu reprezentantii asociatiilor crescatorilor de ovine si caprine un proiect de act normativ care vizeaza introducerea unui sprijin financiar de urgenta pentru acest sector afectat de fenomene climatice nefavorabile.

"Fenomenul de seceta pedologica combinata cu temperaturi ridicate si precipitatii reduse manifestat in perioada septembrie 2023 - august 2024 a avut un impact negativ major asupra culturilor agricole si a pajistilor din Romania si a afectat grav sectorul cresterii ovinelor/caprinelor, determinand fermierii sa achizitioneze furaje la preturi mari si sa vanda inclusiv animale tinere destinate inlocuirii efectivului. Am creionat acest proiect prin care ne propunem sa acordam un sprijin financiar sub forma de grant pentru crescatorii de ovine si caprine, in vederea compensarii pierderilor cauzate de seceta si asigurarii continuitatii activitatilor agricole. Consider ca aceasta masura este vitala pentru stabilizarea sectorului agricol afectat si pentru asigurarea securitatii alimentare pe termen mediu si lung", a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

 

Astfel, prin proiectul dezbatut se are in vedere acordarea unui grant de 248 lei/cap de tineret femel ovin/caprin, pentru un efectiv cuprins intre 50 (minimum) si 300 (maximum) de capete/per beneficiar.

 

Beneficiarii eligibili trebuie sa fie crescatori de ovine/caprine persoane fizice, PFA, intreprinderi individuale si familiale, societati agricole si persoane juridice si sa detina exploatatii cu cod ANSVSA si un efectiv de minimum 50 de capete de tineret femel ovin/caprin, cu varsta de 1-12 luni la data de 31 august 2024.

 

Potrivit MADR, cererea de acordare a sprijinului si documentele necesare se depun in termen de 20 zile lucratoare de la intrarea in vigoare a hotararii, care va fi supusa aprobarii Guvernului in perioada urmatoare, iar platile granturilor vor fi efectuate pana la 30 aprilie 2025.

 

Aplicarea acestei scheme de sprijin financiar are scopul de a evita distorsionarea pietei furajelor si cresterea preturilor si de a reduce vulnerabilitatea financiara a crescatorilor de ovine/caprine. Totodata, masura are ca tinta prevenirea supraindatorarii fermierilor si evitarea falimentului acestora, pe de o parte, si asigurarea continuitatii activitatilor agricole si pastrarea efectivului de tineret femel, precum si minimizarea riscurilor sociale asociate abandonului activitatilor agricole, pe de alta parte, se arata in comunicatul MADR.



Poti fi interesat si de