Ministerul Agriculturii pregateste noi proiecte pe Casa Unirea, in industria de procesare a carnii

Ministerul Agriculturii pregateste noi proiecte pe Casa Unirea, in industria de procesare a carnii


Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat ca intentioneaza sa dezvolte noi proiecte pe Casa Unirea, care vizeaza procesarea carnii de porc, de oaie si de vita, dupa ce a fost lansat proiectul pilot privind centrele de colectare legume-fructe.

"Trebuie sa dezvolti, sa construiesti pe Casa Unirea. Va dau un exemplu, in sectorul ovin cred ca nu ar trebui sa mai lasam fermierii sa stea plecati prin toate tarile arabe, sa stea plecati prin Maroc, sa stea plecati si nimeni sa nu ii bage in seama. Eu prin Casa Unirea mi-as dori foarte mult sa fac anumite centre tampon prin care berbecutii colectati de la fermierii romani sa intre in aceste centre. Fermierii romani trebuie sa isi primeasca banii pentru a putea sa-si dezvolte in continuare afacerea, iar Casa Unirea sa aiba distributia catre aceste state, printr-un protocol incheiat corect, in asa fel incat fermierii sa nu aiba intarzieri la plati, asa cum s-a intamplat, sa se faca exporturi si fermierii sa-si recupereze banii foarte greu, vorbim de 90 si chiar de 120 de zile", a subliniat oficialul MADR.

 

El a reamintit ca, prin programul Investalim, se va acorda punctaj suplimentar pe codul CAEN privind procesarea carnii de porc, de oaie si de vita, fiind punctaje separate, mai mari decat in celelalte domenii, pentru a putea fi create aceste abatoare de sacrificare si centre de procesare-ambalare si a putea merge cu marfa fie sub forma de carcasa, fie ambalata ca piesa.

 

"Este un lucru foarte important. In asociatiile de ovine sunt foarte grupati si cred ca ii voi convinge, ii voi pune la masa, pentru ca atata timp cat noi investim si dam bani, pe de o parte pe SCZ, pe de o parte pe ANT, pe de o parte pentru a crea si a mentine ameliorarea si rasa foarte buna in Romania, cred ca aceste cooperative care tot timpul primesc o finantare de la bugetul de stat au si ele obligatia sa faca aceste investitii, mai ales ca acestea vin cu un sprijin foarte mare, v-am spus, si cu o intensitate de 70%", a adaugat Barbu.

 

Nu in ultimul rand, seful de la Agricultura a transmis ca se poate intra pe Casa Unirea si cu un parteneriat privat, daca nu exista finantare suficienta pentru crearea acestor abatoare mari de sacrificare si de procesare a carnii de oaie.

 

"Daca facem abatoare mici, nu suntem si nu vom fi competitivi niciodata. Dar asta-i responsabilitatea Ministerului Agriculturii: de a integra acesti fermieri pentru a realiza aceste obiective de investitii majore", a concluzionat ministrul Florin Barbu.



Poti fi interesat si de