Ministerul Agriculturii pierde 310 milioane lei la rectificarea bugetara

Ministerul Agriculturii pierde 310 milioane lei la rectificarea bugetara


Ministerul Finantelor Publice prevede, in proiectul de rectificare bugetara, o majorare, pe sold, a veniturilor bugetului de stat pe anul 2019 cu 2,251 miliarde lei si a cheltuielilor cu 285,7 milioane lei.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pierde 310,4 milioane lei, executia la semestrul I fiind de 34% din bugetul aprobat. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut in vedere executia pe primul semestru al anului 2019 raportata la prevederile bugetare anuale si diminuarea sumelor retinute in proportie de 10%. S-au identificat economii in principal la transferuri intre unitati ale administratiei publice - 277,4 milioane lei.

 

Propunerea de rectificare are in vedere gradul de executie al cheltuielilor pe primele 6 luni de 33%, media platilor lunare fiind de 109,7 milioane lei/luna, media ramasa de utilizat pe urmatoarele 6 luni, dupa rectificare, fiind de 176,6 milioane lei/luna.

 

La subventii este prevazut un minus de 29,4 milioane lei, suma mai mica decat retinerea de 10%, respectiv 30 milioane de lei, la cheltuieli de capital -4,2 milioane lei unde executia a reprezentat 3,2% din prevederile anuale, media platilor lunare fiind de 0,2 milioane lei/luna, iar media ramasa de utilizat pe urmatoarele 6 luni, dupa rectificare, este de 6,1 milioane lei/luna.

 

Ministerul Agriculturii a tinut sa faca precizari cu privire la informatiile potrivit carora rectificarea bugetara ar influenta acordarea subventiilor agricole. "Propunerea de diminuare a bugetului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2019 cu suma de 310,4 mil lei, cuprinsa in proiectul de OG privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, reprezinta in fapt o reasezare a indicatorilor financiari aprobati, precum si reducerea sumelor ce au fost retinute in conformitate cu prevederile art. 21 alineatul 5 al Legii 500/2002 privind finantele publice.

 

Sumele retinute, conform Legii 500/2002, care fac obiectul diminuarii din bugetul MADR, nu afecteaza nicio categorie de cheltuieli, sumele corespunzatoare formelor de sprijin financiar acordate producatorilor agricoli din fonduri externe nerambursabile si de la bugetul de stat nefiind influentate de modificarile propuse in proiectul de act normativ privind rectificarea bugetului de stat", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.



Poti fi interesat si de