Ministerul Agriculturii organizeaza sedinte de lucru pentru gestionarea PPA

Ministerul Agriculturii organizeaza sedinte de lucru pentru gestionarea PPA


Ministerul Agriculturii informeaza ca va organiza grupuri de lucru in cadrul carora sa se discute aspectele tehnice atat pentru elaborarea unui plan de masuri privind gestionarea situatiei pestei porcine africane, cat si pentru analizarea prevederilor Ordinului MADR nr. 538/2019 si a proiectului de Ordin al ANSVSA privind biosecuritatea in exploatatiile de suine.

La initiativa MADR a avut loc o intalnire de lucru privind problemele din sectorul cresterii suinelor, condusa de ministrul Nechita Adrian Oros. La sedinta au participat secretarul de stat Florian-Emil Dumitru, directori ai directiilor de specialitate din cadrul MADR, precum si reprezentanti ai sectorului: Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania, Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania, Asociatia Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin, Asociatia Crescatorilor de Suine Autohtone Mangalita si Bazna. De asemenea, la reuniune au luat parte, presedintele ANSVSA, Nagy Laszlo Csutak si Conf. Univ. Dr. Viorel Andronie, presedintele Colegiul Medicilor Veterinari din Romania.

 

Principalele subiecte dezbatute au vizat prevederile Ordinului MADR nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor ?i a tipurilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei, situatia evolutiei Pestei Porcine Africane (PPA) pe teritoriul Romaniei, proiectul de Ordin al ANSVSA pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de biosecuritate in exploatatiile de suine.

 

In deschiderea discutiilor, ministrul Agriculturii a afirmat ca principalul partener de consultare va fi mediul asociativ, exprimandu-si convingerea ca, prin expertiza detinuta si furnizarea de sugestii, vor identifica impreuna solutii pentru gestionarea evolutiei PPA in Romania si relansarea sectorului.

 

De asemenea, ministrul a subliniat importanta intocmirii unui plan de actiuni concrete care sa fie prezentate Comisiei Europene pentru a reusi recunoasterea stingerii focarelor de PPA in anumite judete din tara. Totodata, oficialul a relevat necesitatea unei mai bune cooperari interinstitutionale pentru a eficientiza masurile de preventie si combatere a PPA.

 

 In cadrul intalnirii a avut loc un schimb activ de opinii si interventii din partea membrilor asociatiilor. Recomandarea unanima a celor prezenti a fost aceea de intensificare a aplicarii normelor de biosecuritate precum si cresterea gradului de informare a populatiei, prin constientizare si responsabilizare. Un factor foarte important in prevenirea raspandirii bolii il reprezinta intensificarea actiunilor de control in ceea ce priveste miscarea animalelor.

 

ANSVSA a oferit clarificari si a expus demersurile intreprinse de institutie inca de la aparitia primelor focare de PPA pe teritoriul Romaniei: controale, filtre, identificarea si inregistrarea porcinelor si verificarea tuturor animalelor din 2016 pana in prezent.



Poti fi interesat si de