Ministerul Agriculturii lucreaza impreuna cu asociatiile reprezentative la ecoscheme

Ministerul Agriculturii lucreaza impreuna cu asociatiile reprezentative la ecoscheme


Ecoschemele conditioneaza efectuarea a aproape 25% din platile directe din Pilonul I, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, intr-o conferinta de presa.

"Pentru inceput, am sa ma refer la stadiul elaborarii Programului National Strategic. Am vazut zilele trecute ca unii europarlamentari care nu inteleg cum se elaboreaza Politica Agricola Comuna, care sunt stadiile, care sunt termenele, au inceput sa spuna - si am inteles ca au sunat pe unii fermieri - ca nu stiu ce hartie nu a trimis ministrul la Bruxelles. Fermierii bineinteles ca stiu pentru ca tot acest Program National Strategic l-am elaborat impreuna, incepand de anul trecut, in Comitetul de Monitorizare, unde sunt peste 100 de asociatii de fermieri din toate domeniile. Am lucrat la analiza nevoilor, analiza swot, analize pe care le-am transmis la Bruxelles, analize pe care le-am facut publice si pe baza carora, practic, am alcatuit Programul de Tranzitie. Pentru ca Programul National Strategic - Politica Agricola Comuna - va incepe efectiv din 2023. Sunt doi ani de tranzitie. In acesti doi ani de tranzitie, noi, pentru Pilonul II, pentru Masuri de Sprijin, in ultima sau in penultima conferinta de presa am transmis masuri de sprijin in cuantum de 3,2 miliarde de euro, masuri care veneau sa acopere acele nevoi si acele prioritati pe care agricultura romaneasca le are si care din 2023 vor fi continuate. Nu va fi schimbat nimic incepand din 2023 fata de perioada de tranzitie, ma refer la dezvoltare rurala", a spus Adrian Oros.

 

Legat de platile directe, el a afirmat ca acolo va fi singura modificare semnificativa pentru ca in aceasta "noua paradigma" a Green Deal-ului si a celor doua strategii "Biodiversitate" si "Farm to fork" intervin aceste ecoscheme, care conditioneaza efectuarea a aproape 25% din platile directe din Pilonul I.

 

"Asa ca acolo inca lucram la simularea acestor ecoscheme pentru ca vrem ca aceste echoscheme sa fie accesate de toti fermierii, ele fiind obligatorii in tarile membre si voluntare pentru fermieri. Ori, daca aceste ecoscheme nu sunt accesate, atunci exista riscul ca banii sa se piarda. Sigur, exista acea perioada de invatare, pe care am negociat-o toate tarile europene, 2023 - 2024, in asa fel ca sumele respective din ecoscheme sa poata fi directionate catre alte masuri de sprijin. Dar din 2025, practic, va trebui sa absorbim prin aceste ecoscheme toate sumele. Noi lucram impreuna cu asociatiile reprezentative de fermieri la aceste ecoscheme pentru toate domeniile si pentru toate zonele din tara, pentru ca vrem sa fie acoperitoare", a precizat el.

 

De asemenea, ministrul Agriculturii a mentionat ca vor avea loc in perioada urmatoare workshop-uri cu alte state, atat la nivel de asociatii, cat si la nivel tehnic, intre unitatea de management de la nivelul ministerului si a lte autoritati de management de la ministerele din alte tari, tocmai pentru ca "sa facem un schimb de experienta cum anume intelege fiecare sa aplice aceste ecoscheme, fiind ceva nou".

 

"Si mai avem un lucru de facut. Sa stabilim care este plafonarea si ce facem redistributiva. Aici avem mai multe simulari. In momentul in care o sa avem rezultatele, sigur, impreuna cu fermierii, o sa le analizam si o sa le prezentam dumneavoastra. Pana atunci, am semnat dupa intalnirea de la Ljubljana o scrisoare comuna a ministrilor Agriculturii din Grupul de la Visegrad plus Romania, Bulgaria si Croatia, care este adresata presedintelui Comisiei de agricultura din Parlamentul European pentru a se adopta cu celeritate cele trei regulamente. Pentru ca nu putem finaliza Planul National Strategic pana nu exista si actele secundare de punere in aplicare. Aceste acte secundare nu pot fi elaborate pana nu se adopta si nu se voteaza in Parlamentul European regulamentele. Sunt trei regulamente: Regulamentul privind Planurile Strategice in domeniul Politicii Agricole Comune, Regulamentul privind Finantarea, Gestionarea si Monitorizarea Politicii Agricole Comune si Regulamentul privind Organizarea Comuna a Pietei. Pentru ca Presedintia Slovena vrea ca doar la finele lui noiembrie sa se finalizeze aceste regulamente, iar termenul agreat la ultima intalnire sub Presedintia Portugheza a fost ca pana la finele anului fiecare stat membru sa prezinte PNS-ul, consideram ca intr-o luna nu este suficient timp. De aceea, am dori ca in Parlamentul European sa se adopte cu celeritate aceste trei regulamente cat mai repede. De aceea am facut acest demers catre presedintele Comisiei de agricultura, astfel incat statele membre sa aiba timp sa elaboreze planurile nationale strategice", a declarat Adrian Oros.

 

El a adaugat ca "discutam in perioada 2021 - 2027 de 21,65 miliarde de euro, din care 13,6 miliarde de euro sunt plati directe si 7,6 sunt masuri de sprijin pentru dezvoltare rurala".

 



Poti fi interesat si de