Ministerul Agriculturii anunta un ajutor de stat de 1,4 miliarde lei pentru investitii in ferme de porci

Ministerul Agriculturii anunta un ajutor de stat de 1,4 miliarde lei pentru investitii in ferme de porci


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va acorda, in 2025, un ajutor de stat pentru investitii in locuri de cazare pentru porcine, in valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru sustinerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publica pe site-ul institutiei.

''Scopul actului normativ este revitalizarea sectorului suin din Romania, afectat de scaderea continua a efectivelor de porcine si de cresterea accentuata a costurilor de productie. Programul vizeaza sprijinirea investitiilor in capacitati noi sau modernizarea fermelor existente aflate in conservare, contribuind la consolidarea sigurantei alimentare si la reducerea deficitului comercial'', se arata intr-un comunicat al ministerului de resort.

 

Astfel, prin Programului de sustinere a crescatorilor de porcine pentru infiintarea de locuri de cazare in complexe de porcine de reproductie, crestere si ingrasar se va acorda un sprijin de pana la 65% din valoarea eligibila, respectiv pana la 80% pentru tinerii fermieri, costul eligibil maxim fiind de 13.300 euro/loc nou si 10.180 euro/loc in ferma conservata.

 

Beneficiari eligibili sunt: PFA, intreprinderi individuale/familiale, societati agricole si persoane juridice care desfasoara activitati in sectorul suin si care au obligatia desfasurarii activitatii pentru o perioada de minimum 10 ani de la finalizarea investitiei.

 

''Asa cum am promis, revitalizam sectorul suin si ii redam locul strategic pe care il merita in economia agricola nationala. Prin acest program oferim sprijin concret fermierilor romani pentru a se dezvolta si pentru a asigura Romaniei necesarul de consum de carne de porc din productie interna. Este o investitie in securitatea alimentara a Romaniei'', a declarat ministrul Barbu.

 

Potrivit proiectului, valoarea totala a ajutorului de stat este de 1.400.000.000 lei si se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, in limita sumelor aprobate prin legile bugetare anuale.

 

''Bugetul total aferent schemei de ajutor de stat este distribuit in cadrul a doua componente distincte, dupa cum urmeaza: Componenta 1 - Investitii in locuri noi de cazare in complexe de porcine pentru reproductie, crestere si ingrasare (...): 50% din valoarea totala a ajutorului de stat; Componenta 2 - Investitii in locuri de cazare in complexe de porcine pentru reproductie, crestere si ingrasare cu cel putin o ferma zootehnica aflata in conservare (...): 50% din valoarea totala a ajutorului de stat'', se arata in proiect.

 

Cererile de finantare se vor depune la directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in cadrul sesiunilor ce vor fi anuntate prin ordin al ministrului agriculturii, acestea fiind insotite de documente justificative precum: dovada dreptului de proprietate asupra terenului, autorizatii, studii de fezabilitate, documente financiare.

 

Selectia proiectelor se face in baza punctajului obtinut, in functie de capacitatea de productie sau suprafata agricola detinuta, iar termenul maxim de implementare a investitiei este de 48 de luni de la semnarea contractului, cu posibilitate de prelungire cu pana la 6 luni.

 

Potrivit datelor statistice din proiectul de act normativ, sectorul cresterii porcului din Romania se afla intr-un declin pronuntat, astfel efectivele de suine au inregistrat constant scaderi: anul 2020 - 3.784.507 capete, anul 2021 - 3.619.581 capete, anul 2022 - 3.328.734 capete, anul 2023 - 3.154.053 capete, anul 2024 - 3.015.178 capete.

 

De asemenea, acoperirea consumului din productia interna s-a diminuat de la 47% in 2022 si 46% in 2023, la 45% in anul 2024, iar balanta comerciala pentru anul 2024 a inregistrat un deficit de 122,8 milioane de euro pentru animale vii din specia suine, si un deficit de 1,074 miliarde de euro pentru carnea de porc.

 

Proiectul de act normativ este disponibil pe site-ul institutiei, iar opiniile si sugestiile sunt asteptate in termen de 10 zile calendaristice de la publicare. 



Poti fi interesat si de