Minea (Romalimenta): Prelungirea plafonarii este catastrofala pentru industrie si consumatori

Minea (Romalimenta): Prelungirea plafonarii este catastrofala pentru industrie si consumatori


Federatia Patronatelor din Industria Alimentara – Romalimenta se opune "categoric" continuarii masurii de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de baza, prelungirea fiind catastrofala nu numai din punct de vedere al industriei alimentare ci si al consumatorului final, sustine presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

"In primul rand, plafonarea este facuta, din punctul nostru de vedere, gresit, pentru ca sunt prinse doar procesarea si retailul, productia, deci furnizorul de materii prime nu are niciun fel de plafonare, iar in ultimul timp, preturile materiilor prime in Romania sunt mai mari decat afara. Deci preturile cresc, dar cresc in detrimentul nostru. Am aflat si noi ieri cu stupoare de la ministrul Agriculturii ca industria alimentara este la pamant. Intrebarea este de ce oare s-o fi prabusit? Nu cumva in agricultura s-au dat subventii, s-au dat banii din toate directiile, industria alimentara n-a beneficiat de nimic, nu are materii prime, beneficiem de o lege foarte stufoasa si am atras atentia ca vom avea preturi mai mari decat cei din vest, pentru ca legislatia romaneasca e facuta din punctul nostru de vedere destul de aiurea. Toate coditele bagate ne cresc costurile, iar plafonarea la ora actuala e de neinteles", a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

 

Acesta a afirmat ca Ministerul Agriculturii le-a oferit manifestantilor tot ce au cerut, beneficii de care ar avea nevoie si industria alimentara din Romania.

 

"Vrem si noi o subventie pe motorina, pentru ca avem si noi flota de transport. Vrem si noi ajutor pentru cumparare de materii prime, vrem si noi sa fim protejati pentru marfurile care vin de afara, pentru ca vin din ce in ce mai multe. (...) Vrem si noi subventie la banca, pentru ca suntem pusi la zid de cresterea dobanzilor. Nu poti sa dai intr-o singura directie, dar in directia aia nu plafonezi nimic, iar in rest nu dai nimic dar plafonezi totul. Acesta este nostru punctul de vedere pe care il sustinem astazi. Industria alimentara nu beneficiaza de niciun fel de ajutor din partea Guvernului. Stiti ca foarte multi dintre colegii mei au anuntat ca industria alimentara e in pragul unei catastrofe? (...) Daca distrugi industria alimentara, materiile prime vor trebui date in alta parte. Este o nebunie: dam subventii la oaie, la capra, la tuns oaia. Eu am intrebat personal, de ce la productie nu se plafoneaza pretul? La ora actuala, preturile mici din afara ne omoara fara nicio discutie. Si ca sa venim si noi cu preturi mai mici trebuie sa umblam la calitate. Cererea noastra este clara: prelungirea este catastrofala nu numai din punct de vedere al industriei alimentare ci si al consumatorului final", a avertizat Sorin Minea.

 

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat luni ca masura privind plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de baza ar putea fi prelungita si dupa data de 31 ianuarie 2024, luand in calcul si introducerea de noi produse pe lista, iar "mielul" ar putea fi unul dintre acestea.

 

Reprezentantii patronatelor din industria alimentara au discutat marti cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Cele cinci asociatii care au participat au fost: Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Asociatia Nationala a Industriilor de Morarit si Panificatie (ANAMOB), Federatia Patronala din Industria Alimentara (ROMALIMENTA), Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) si Asociatia Romana a Carnii (ARC).



Poti fi interesat si de