Minea (Romalimenta): Alimentele se vor scumpi daca Guvernul va majora salariul minim
Joi, 02 Septembrie 2021
Joi, 02 Septembrie 2021
'O decizie stupida de majorare a salariului minim ar deregla complet piata. Salariul minim nu se poate majora, pentru ca asa vrea cineva: ca sa majorezi salariul minim imi trebuie productivitate si sa imi scot banii. Niciun Guvern, nici acesta, nu a inteles ca majorarea salariului minim este o majorare in cascada, pentru ca va trebui sa majorezi toate salariile, nu numai salariul minim. O majorare a salariului minim ar arunca in aer toate salariile, pentru ca trebuie sa ii majorezi si salariul urmatorului angajat. Deci, daca vom avea de la 1 ianuarie o majorare a salariului minim, vom avea si o majorare a pretului carnii si al alimentelor', a afirmat Sorin Minea.
In opinia sa, o astfel de decizie ar produce o scumpire a alimentelor de cateva procente, la fel ca in cazul majorarii tarifelor la energie.
'Pretul alimentelor s-ar putea majora cu cateva procente in functie de eventuala majorare a salariului minim, care e o prostie. Daca se face majorarea salariului minim din 'poignet' la nivel de minister, atunci producatorii s-ar putea sa fie obligati sa majoreze preturile. Nu e vorba de zeci de procente, e vorba de cateva procente, deoarece apetitul cumparatorului e redus. Ceea ce ridica intr-adevar pretul alimentelor, desi nici aici cu multe procente, sunt gazul si energia electrica, dar care nu au influente la fel de mari ca materia prima, ci una mai redusa, in functie de fiecare fabrica si de ceea ce produce. (...) S-au scumpit curentul electric si gazele in toata Europa, nu numai in Romania, dar ne purtam ca si cum s-ar fi scumpit doar in Romania', a precizat Sorin Minea.
Liderul Romalimenta a subliniat ca pretul materiei prime la majoritatea produselor alimentare nu a crescut, in conditiile in care acesta influenteaza cel mai mult pretul final de vanzare al alimentelor.
'Noi, ca asociatie profesionala, nu putem sa preconizam scumpiri, este imposibil. Membrii, fiecare firma, daca doreste sa-si majoreze pretul, o face de sine statator, in functie de calculele pe care le are. La carne, deocamdata, pretul in comunitatea europeana este relativ pe loc, intr-o usoara crestere. Daca nu apare o crestere brusca, pretul va stagna pana undeva prin toamna. (...) La lapte, dupa cunostintele mele, materia prima nu a crescut si nici cererea nu a crescut, deci e foarte greu de spus daca va creste. Pretul porumbului este mai mic, productia de porumb este foarte mare, lucerna a avut productie mare. Am avut un an bun, imi pare rau ca altii spun ca e un an rau. (...) Practic, tentativa de a creste preturile a existat intotdeauna, iar cei care dicteaza pretul nu sunt procesatorii, ci sunt producatorii agricoli, care cresc pretul la materia prima si automat ne obliga sa majoram si noi pretul. Daca pretul materiei prime ramane constant si se calculeaza doar cresterile date de utilitati, atunci cresterile de preturi sunt reduse, sunt niste cresteri normale, ca sa le spunem asa', a aratat Sorin Minea.
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a anuntat pe 31 august ca reprezentantii Guvernului se vor intalni, saptamana viitoare, cu patronatele si sindicatele in cadrul Consiliului National Tripartit, pentru a discuta propunerile partilor cu privire la majorarea salariului minim pe economie pentru anul 2022.
'Salariul minim trebuie sa creasca, iar astazi am avut o prima discutie cu sindicatele si cu patronatele, pentru a asculta punctele lor de vedere. (...) Am agreat cu partenerii sociali ca saptamana viitoare sa ne intalnim in Consiliul National Tripartit, astfel incat confederatiile sindicale si cele patronale sa isi prezinte si fata in fata propunerile pe care le au cu privire la majorarea salariului minim. Dupa ce vom avea aceste discutii, vom analiza toate variantele propuse, iar Guvernul va contura o solutie pe care o vom supune dezbaterii publice', a notat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a subliniat ca majorarea salariului minim trebuie sustinuta de economie, pentru evitarea blocajelor ulterioare.
Blocul National Sindical (BNS) a propus dublarea deducerii personale de baza, de la 350 de lei la 700 de lei, pentru salariile aflate sub si la nivelul salariului minim pe economie, astfel incat salariul minim pe economie sa poata fi majorat in 2022 la suma de 1.530 de lei net. In prezent, salariul minim net este de 1.386 de lei.
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...