Mii de gaste din Polonia cad victime virusului gripei aviare

Mii de gaste din Polonia cad victime virusului gripei aviare


Un nou focar de gripa aviara a fost descoperit luni in Polonia, urmand sa fie sacrificate 6.000 de gaste, a confirmat, pentru Reuters, Tomasz Stube, purtatorul de cuvant al regiunii Wielkopolska.

Din decembrie au fost detectate mai multe focare de gripa aviara H5N8 in Polonia, cel mai mare producator de carne de pasare din Europa.

 

"Vor fi exterminate 6.000 de gaste de la ferma, iar autoritatile sanitar-veterinare au luat deja masuri", a declarat Tomasz Stube.

 

In 2017, Polonia s-a confruntat cu o epidemie de gripa aviara care a afectat semnificativ fermele avicole.

 

Luni, si Autoritatea Sanitar Veterinara din Ungaria (NEBIH) a anuntat ca un focar de gripa aviara a fost descoperit la o mare ferma de curcani din judetul Komarom-Esztergom, in nord-vestul tarii.

 

Presedintele NEBIH a ordonat ca toate pasarile de la aceasta ferma, adica peste 53.000 de curcani, sa fie sacrificate. De asemenea, vor fi implementate si alte masuri preventive, precum tinerea pasarilor domestice in spatii inchise pe intreg teritoriul Ungariei, pentru a evita raspandirea virusului.

 

Vineri, autoritatile din Slovacia au raportat si ele descoperirea unui focar de gripa aviara H5N8 la o ferma de pasari din vestul tarii, acesta fiind primul focar de gripa aviara descoperit in Slovacia in ultimii trei ani.

 

In Romania, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus vineri aplicarea, la nivel national, a unor masuri cu scopul de a preveni aparitia virusului gripei aviare in tara, dupa ce Comisia Europeana a informat despre evolutia unui numar de noua focare de gripa aviara, cu subtipul H5N8, inalt patogena, in Polonia.

 

Institutia monitorizeaza permanent, prin sistemele informatice de alerta (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene, aparitia si evolutia focarelor, precum si neconformitatile aparute in comertul intracomunitar cu produse si subproduse de pasare (RASFF), precum si transporturile de pasari vii si de oua pentru incubatie (sistemul TRACES), avand ca destinatie Romania, in cadrul comertului intracomunitar.



Poti fi interesat si de