Mihai Ionescu, Delta dintre Sate: „90% din pestele consumat in Romania provine din import”
Luni, 30 Septembrie 2024

Luni, 30 Septembrie 2024
Productie de 500 de tone de peste pe an
Business-ul Delta dintre Sate a fost fondat in urma cu mai bine de 12 ani, cand familia Ionescu a preluat Baltile Fulga, redenumite pentru a sublinia asemanarea cu Delta Dunarii. Din cauza colmatarii si a modului de administrare defectuos, jumatate din suprafata baltilor era intr-o stare avansata de degradare. Din 500 de hectare, cate erau in acte, doar 250 de hectare mai erau productive.
Au fost 12 ani de investitii continue, de reconstructie baraje, diguri, instalatiile hidrotehnice refacute complet pentru a ajunge in prezent la o productivitate maxima pe toata suprafata luciului de apa, de pana la 500 tone de peste pe an.
„Aici vorbim despre toate speciile de peste, iar cele pe care mizam sunt fitofagul si novacul, pentru ca ambele sunt specii foarte sanatoase, sunt pesti cu un ritm de crestere natural foarte bine dezvoltat, nu necesita furajare, iar hrana lor e consituita din fitoplancton şi zooplancton, care au un continut bogat de Omega 3. Este un peste in care raportul calitate-pret este net superior multor altor specii, este relativ ieftin, dar consumatorii au o conceptie gresita ca ar fi de calitate slaba, fiind la un pret mai mic. La alte specii, cum ar fi crapul, circa 70% din costurile de productie merg catre furajare”, spune Mihai Ionescu.
60.000 de caserole cu peste, vandute prin Carrefour
De-a lungul anilor, business-ul Delta dintre Sate s-a dezvoltat cu multa munca si cu investitii, cea mai recenta fiind o fabrica de procesare, in valoare de aproape 2 milioane de euro, in care se proceseaza zilnic 5 tone de peste.
Portofoliul cuprinde 9 produse in prezent, dar producatorul lucreaza in prezent la completarea lui cu inca sase sortimente. Zacusca de peste este pe prima pozitie in topul vanzarilor, urmata de pestele marinat si rumenit la cuptor, cu boabe de mustar si piper. Gama de produse mai contine peste afumat, scaricica coapta si afumata, cabanosi de peste ready to eat, chiftele si falcute de novac (obrajori de novac cu mix de carne de peste si grasime).
Deocamdata, canalele de vanzare sunt limitate, spune antreprenorul din Prahova, care a vandut peste 60.000 de caserole cu peste autohton prin intermediul lantului de magazine Carrefour. Delta dintre Sate mai livreaza prin Sezamo, are magazinul propriu de desfacere, dar colaboreaza si cu o retea de bacanii din jurul Capitalei. In plus, unele produse ajung si in diaspora, in tari precum Marea Britanie, Franta, Spania, Italia, gratie unor parteneriate cu furnizori de produse romanesti in afara tarii.
Business „in ape tulburi”
Un business in piscicultura vine cu multe obstacole, dupa cum arata Mihai Ionescu.
„Unele dintre provocarile pe care le intalnim anul acesta sunt vechi de peste zece ani, iar prima ar fi de ordin legislativ, intrucat activitatea noastra nu este reglementata foarte bine. De la situatia foarte confuza in cazul infractiunii de braconaj sau furt, pana la faptul ca noi nu stim exact situatia juridica a pisciculturii din Romania, si aici ma refer la cadastrarea si intabularea suprafetelor de luciu de apa, si inclusiv lacunele din legislatia institutiilor care se ocupa de piscicultura”, sustine antreprenorul.
Acestora li se adauga eforturile ce tin de natura business-ului, iar monitorizarea pestelui in mediu natural este anevoioasa, ceea ce inseamna ca piscicultura presupune o preocupare mai intensa, comparativ cu activitatea din alte ramuri ale zootehniei.
„Ne confruntam cu doi braconieri mari, cormoranii si pelicanii, pasarile-problema pentru piscucultura, si omul. Un grup de 100 de cormorani pot manca pana la 20 de tone de peste intr-o singura luna, astfel ca intr-o vara cu 500 de cormorani veniti odata, pagubele pot fi insemnate. Al doilea braconier, omul, vine in mod organizat, iar in ultimii ani a evoluat din punct de vedere tehnic”, povesteste Mihai.
„Novacul este superior somonului”
90% din pestele consumat provine din import, iar producatorii de peste romanesc se lupta cu importurile masive de somon, biban de mare si alte specii.
„Unele dintre acestea au succes si datorita miturilor create in jurul lor, iar exemplul cel mai bun il reprezinta somonul, ale carui calitati si continut de Omega 3 au fost intotdeauna amplificate. Daca am face niste analize, sunt convins ca raportul calitate-pret pentru fitofag si novac in ceea ce priveste valorile nutritionale este mai bun decat la somon, la care se adauga si alte avantaje, precum trasabilitatea produsului”, explica administratorul Delta dintre Sate, care si-a propus sa contribuie la cresterea consumului de peste autohton, astfel incat, in cativa ani, peste 50% din pestele consumat in Romania sa fie produs in tara.
Ramuri recreative: pescuit sportiv si agroturism
Pe langa productia de peste, administratorul Delta dintre Sate se ocupa si de pescuit sportiv, o ramura de business lansata in 2023. Aici se practica pescuitul competitional, unde tot ce se prinde se elibereaza (pe Balta Crapologia), si pescuit „cu retinere” (cum ar fi pe baltile Caramizi, Pruni si Valea Razboiului). Crapologia este o balta cu o mare densitate de peste care va sustine, in al doilea an de functionare, si una dintre etapele de Campionat National la Crap.
Planurile de dezvoltare a business-ului includ extinderea catre zona de agroturism, prin infiintarea unei pensiuni cu cherhana, pentru a oferi servicii de cazare, de pescuit recreational si preparate din peste proaspat.
Articolul integral despre administrarea unui business in domeniul pisciculturii poate fi citit in editia cu numarul 96 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.
Sectoare-cheie precum procesarea cărnii, industria alimentară, agricultura, zootehnia, retail-ul,...
"România trebuie să îşi crească capacitatea de producţie internă în sectorul su...
"Vreau să vă anunţ public astăzi că, în următoarea Politică Agricolă 2028-2034, peste patru...