Mielul si telemeaua, mai importante ca purceaua
Miercuri, 25 Septembrie 2024
Miercuri, 25 Septembrie 2024
Pesta porcina si teoria conspiratiei
Avem o indelungata traditie a cresterii porcului in Romania. La nivelul intregii tari, cresterea industriala a aparut dupa al doilea razboi mondial, iar exportul se realiza, in primul rand, catre tarile membre ale Consiliului de Ajutor Economic Reciproc, un fel de piata comuna comunista. Nu are rost sa analizam performanta economica a acestor intreprinderi, sistemul politic de atunci opera cu alte valori.
Haosul de la inceputul anilor 90 a dus la inchiderea a multe intreprinderi si in acest domeniu, dar au aparut companii private si au fost investiti bani in deschiderea de ferme noi sau modernizarea celor vechi. Cresterea efectivelor de suine si capacitatile noi sau modernizate din industrializarea carnii de porc au dus la necesitatea accesarii de piete noi. Un drum anevoios, intrerupt de ultimul mare focar de pesta porcina clasica din 2007. Datorita cooperarii dintre autoritati si agenti economici, in 2012 a fost reluat exportul de carne de porc. In luna iunie 2016, Serviciul Roman de Informatii avertiza asupra apropierii Pestei Porcine Africane. Prim ministru era Dacian Ciolos, fost comisar european pentru agricultura. Avertismentul nu a avut niciun rezultat concret, autoritatile au fost la fel de surprinse de aparitia primelor focare de pesta porcina africana ca si de aparitia zapezii pe sosele iarna. In mod curios, acelasi raport din 2016 avertiza si asupra riscului aparitiei pestei rumegatoarelor mici!
Ce s-a intamplat in industria porcului din Romania stim. Masuri active de combatere lipsesc in continuare. Principalul focar este reprezentat, in continuare, de mistreti. Vanarea lor sistematica a fost folosita in mai multe tari si a dus la reducerea riscului de aparitie a PPA, dar la noi nu s-a putut/ nu s-a vrut aplicarea unor asemenea masuri.
Un alt risc major este reprezentat de comportamentul unei mari parti dintre micii crescatori de porci. Pentru multi aparitia unei boli, fie ea pesta porcina africana sau gripa aviara, este o conspiratie. De ani de zile acestia neaga existenta bolii, sustinand ca este doar o cale pentru a distruge industria romaneasca a porcului. Accesati paginile de social media si veti vedea mii de ”specialisti” agramati dezvoltand tot felul de scenarii si sustinand ca ”doar in Romania” apare respectiva boala. Daca si-ar folosi abilitatile de navigatori pe internet si pentru o minima informare, ar vedea ca aproape jumatate din Europa se confrunta cu PPA, doar ca majoritatea chiar iau masuri.
Ciobanii, mai organizati decat porcarii
Si acum sa trecem la oile noastre.
La 1 decembrie 2023, mai aveam doar 46% din efectivele de porcine din 2006, dar aveam cu aproape 40% mai multe ovine si caprine.
In 2023, in Uniunea Europeana se inregistrau 133 de milioane de porci, 74 de milioane de bovine, 58 de milioane de oi si 11 milioane de capre. In ultimul deceniu efectivele au scazut la toate speciile de animale, la cele de interes pentru prezentul articol cu 6% (porcine), respectiv 9% (ovine). La efectivele de ovine si caprine, Romania s-a situat pe locul doi in randul statelor membre, dupa Spania. Conform criteriului densitatii la 100 ha teren, Romania s-a aflat pe locul doi dupa Grecia.
La data de 19 iulie a fost declarat primul focar de pesta a micilor rumegatoare la o ferma de ovine din judetul Tulcea. In scurt timp au fost inregistrate zeci de focare in acelasi judet, 9 focare in judetul Constanta, 1 in judetul Ialomita si unul in Timis. Epidemiologia focarului din Timis inca se investigheaza, nu exista aparent nicio legatura intre aceste exploatatii...
Pana aici, evolutia cunoscuta de la P.P.A. Doar ca ciobanii par mai organizati si influenti decat au fost porcarii. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor comunica permanent, inclusiv presedintele ANSVSA se deplaseaza la focare, se iau masuri si se fac promisiuni. Genotiparea virusului a aratat ca acesta este cel care evolueaza si in Sudan. Ungaria si Croatia au interzis tranzitul oilor din Romania pe teritoriul lor, iar mai multe tari importatoare de ovine sunt in expectativa si cauta informatii pe toate caile.
Au aparut si teoreticienii conspiratiei: ”doar in Romania...” Nu e doar in Romania: e si in Turcia, Georgia (regiunea Caucazului), Grecia, toate aceste tari fiind destinatii traditionale de export pentru ovinele si bovinele din tara noastra. Am mai pus in discutie igienizarea mijloacelor de transport animale, este o problema nerezolvata in continuare.
Acum se promit masuri: sistem canalizat (reamintesc, acest sistem a functionat in cazul pestei porcine clasice), carantina, analize individuale, interzicerea pasunatului, negocieri cu principalele tari importatoare. Cel mai mare exportator garanteaza un pret de 18 lei/kg si reluarea unor exporturi. Fermierii mici protesteaza, ei nu prea sunt ajutati de aceste masuri si nu ma astept sa respecte nici restrictiile de miscare si pasunat.
O s-o facem si de oaie...
Articol publicat in editia cu numarul 96 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO, realizat de catre Dr. Ing. Abraham Tiberiu.
Astfel, numarul porcinelor sacrificate a fost, in perioada analizata, de 298.000 de capet...
'Din datele si din analizele pe care noi le le facem in momentul de fata, cu Investalim si cu par...
'In momentul de fata, in ordonanta din ordonanta se prevede ca nu pot importa carne de pui si oua...