Mielul romanesc ajunge tot mai greu la export


Chiar daca multi oieri isi puneau mari sperante in Pastele din acest an, vanzarile nu s-au ridicat nici pe departe la nivelul asteptarilor. In general, preturile au fost mai mici comparativ cu cele de anul trecut, la fel ca si greutatea mieilor. Nici arabii nu s-au mai inghesuit ca altadata sa cumpere berbecuti din Romania, din cauza bolii limbii albastre.

mielChiar daca multi oieri isi puneau mari sperante in Pastele din acest an, vanzarile nu s-au ridicat nici pe departe la nivelul asteptarilor. In general, preturile au fost mai mici comparativ cu cele de anul trecut, la fel ca si greutatea mieilor. Nici arabii nu s-au mai inghesuit ca altadata sa cumpere berbecuti din Romania, din cauza bolii limbii albastre.
Daca in alti ani, de Paste, mieii se vindeau la o greutate de 25 de kg, in acest an abia daca au trecut de 9-10 kg, la preturi care s-au situat in jurul valorii de 10 lei/kg in viu, comparativ cu 11-12 lei, anul trecut, respectiv la circa 22 lei/kg de carcasa, se plang oierii. In piete, insa, carcasa s-a vandut si cu pana la 30 lei/kg. Din pacate, insa, pe relatia cu tarile arabe, livrarile au fost deblocate abia dupa Paste, chiar daca au existat si cateva exceptii. Intr-un an normal, tara noastra exporta pana la cinci milioane de animale vii, principalele destinatii fiind tarile arabe, Grecia, Italia si Turcia. Cel mai bun pret a fost in 2012 (12 lei/kg in viu), dupa care nivelul a tot scazut, ajungand in acest an la aproximativ 8 lei/kg in viu, sustine Ion Campian, presedintele Federatiei Pro Ovis.

In 2014, exporturile de animale vii s-au redus insa, aproape la jumatate, din cauza aparitiei focarelor de boala limbii albastre in luna august. Ion Campian a facut parte, alaturi de Nicolae Cioranu, presedintele Romovis, din delegatia care s-a deplasat in Iordania pentru a debloca livrarile de animale catre acest stat, unde carnea de miel din Romania este foarte apreciata. Tara noastra este al doilea mare exportator de carne catre Iordania, dupa Australia. Regatul importa anual din Romania intre 300.000 si 400.000 de ovine si bovine.

Noi vrem sa vindem in Iordania, mai ales ca avem cea mai cautata marfa. Lor le place mai mult carnea de la noi decat cea din Australia, de unde au luat miei cand au fost blocate exporturile noastre, a precizat presedintele Pro Ovis.

Exista, insa, si crescatori care au reusit sa vanda miei inainte de Paste in tarile arabe. Un astfel de exemplu este Dumitru Andresoi, un oier din Hunedoara, care detine circa 25.000 de oi si care a incarcat primul vapor catre Libia chiar inainte de sarbatorile pascale.

Noi vindem carne de miel numai la export, prin intermediari. Din cauza bolii limbii albastre, anul trecut, exporturile au fost oprite, iar pretul a scazut de la 10 lei/kg la 6 lei/kg in viu. Abia acum am inceput sa livram mieii fatati in 2014, care au ajuns la greutati cuprinse intre 45 si 60 kg. Inainte de Paste s-a incarcat primul vapor spre Libia, iar in perioada urmatoare urmeaza sa vina si iordanienii. Speram sa semnam contracte si sa incepem sa vindem. Clientii nostri sunt, in general, din Libia, Iordania si Siria, declara la inceputul lunii aprilie Dumitru Andresoi, present la un protest al fermierilor care a avut loc in fata Guvernului.

Crescatorul spune ca mieii din acest an i-a vandut la un pret de 10-11 lei/kg, mai putin fata de cel de anul trecut. Nu stim ce vom face in viitor, sa vedem cum evolueaza piata si mai ales, boala, declara Dumitru Andresoi.

Despre reluarea livrarilor de animale vii catre tarile arabe vorbeste si Ionica Nechifor, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine Moldoovis. Acesta spune ca, in acest an, miei au fost comercializati, in general, pe piata interna, si prea putin la extern, din cauza bolii limbii albastre.

Mieii de anul trecut ii avem pe stoc. In perioada Pastelui, am vandut in general pe piata interna, pentru ca am negociat abia dupa sarbatori cu Libia si Iordania, tari cu care s-a convenit achizitia de animale vii pe tot timpul anului, cu exceptia zonelor unde au fost focare, a precizat Ionica Nechifor.

Solicitari pentru animale mari au existat si din partea unor tari precum Germania si Italia, unde au livrat, in general, oierii din zona Sibiului. Mieii mici s-au vandut in Grecia si Italia, declara Nicolae Cioranu, presedintele Federatiei Romovis, care adauga ca berbecutii de anul trecut au fost livrati catre Libia.

In perioada sarbatorilor pascale, vanzarile s-au situat aproape la nivelul celor de anul trecut, dar la un pret mai mic. In acest an, mielul s-a vandut cu 10 lei/kg fata de 11-12 lei/kg in 2014, respectiv 18-22 lei/kg carcasa. Pot spune ca 2015 a fost un an mai prost comparativ cu 2014, deoarece greutatea mieilor a fost mai mica. Una este sa vinzi un miel la 25 de kg si alta la 9 kg, a precizat Nicolae Cioranu.

Pe de alta parte, reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii (ARC) sustin ca perioada premergatoare sarbatorilor pascale a fost marcata de o crestere semnificativa a vanzarilor si a consumului de carne si preparate de sezon din carne. Cea mai mare crestere a vanzarilor din Saptamana Mare (6-11 aprilie 2015) a fost semnalata ARC de catre crescatorii de ovine, care au raportat comercializarea a aproximativ 3,5 milioane de miei in toata tara.

Pentru comparatie, anul trecut, numarul mieilor vanduti s-a cifrat la 2,5-3 milioane de capete.

Este dificil de stabilit numarul exact al mieilor vanduti in perioada premergatoare Pastelui din cauza ca foarte multi crescatori au comercializat direct catre consumator. Anul acesta am avut o situatie speciala in care apreciem ca circa 2.500 de miei au fost comandati prin intermediul unui singur site de anunturi. Pe baza cifrelor estimate de membrii ARC, putem, insa, sa avem o imagine generala a consumului de carne de Paste si sa observam ca, in raport cu anul trecut, a existat o cerere mai mare in piata, o cerere satisfacuta de producatorii romani, a declarat Vladimir Manastireanu, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii.

Potrivit datelor MADR, consumul actual de carne de ovine pe cap de locuitor se ridica la circa 1,5 kilograme anual, in scadere fata de anii trecuti cand se inregistra un consum de circa 2,1 kg/locuitor. Productia de carne de ovine acopera necesarul de consum intern in proportie de 99%. Datele MADR arata ca efectivele totale de ovine si caprine la finele lunii ianuarie 2014 depaseau 13,23 de milioane capete.

Noi am livra si pe piata romaneasca, dar din pacate, romanii nu sunt mari consumatori de carne de oaie. Daca la lapte, exista o traditie a consumului, la oaie nu prea putem vorbi de asa ceva. Nu exista nicio strategie la nivel national de promovare a carnii de oaie, fiecare face pe zona lui, spune Dumitru Andresoi, care adauga ca abia in ultima vreme in meniul restaurantelor au fost incluse produse precum carne de oaie sau pastrama.

Efective in crestere

Cresterea caprinelor si ovinelor sunt singurele sectoare ale zootehniei locale care au inregistrat o majorare a efectivelor de animale in perioada 2002-2013, in timp ce la porcine, de exemplu, numarul animalelor s-a redus aproape la jumatate, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). La ovine, efectivele s-au majorat de la 7,2 milioane de capete, in 2002, la 8,9 milioane de capete, in 2013, in timp ce la caprine se ridicau la 1,3 milioane de capete, aproape dublu fata de anul 2002, cand totalizau 744.000 capete, a anuntat presedintele INS, Tudorel Andrei.

Romania ocupa locul patru in UE la efectivele de ovine si caprine, dupa Marea Britanie, Spania si Grecia, dar inaintea Italiei si Frantei. Datele Eurostat pentru anul 2014 arata ca Romania, alaturi de Marea Britanie, sunt singurele tari care au inregistrat o marire a efectivelor, cu un procent de 4,5%, respectiv 3%. Trebuie remarcat faptul ca Romania este singura tara din UE in care nu s-au redus nici efectivele de oi pentru lapte (+3%) si nici cele de oi de carne (+3%).

De asemenea, s-a marit numarul de animale la nivel de exploatatie, comparativ cu alti ani, ceea ce este imbucurator, afirma Ionica Nechifor, reprezentantul Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine Moldoovis din Botosani.

Exista interes pentru cresterea animalelor. Acum, efectivele nu mai sunt injumatatite, ca altadata, iar fermierii au de la 70 oi pana la 600 capete, spre deosebire de anii anteriori cand in general aveau maximum 50 capete, spune Ionica Nechifor.

El vorbeste si de interesul arabilor pentru rasa Karakul, in principal pentru piei. Din pacate, insa, din cauza conflictelor armate, si aceste piete au fost pierdute in ultima perioada.

Fermierii au iesit sa protesteze la Guvern

Aproape o mie de crescatori de animale, membri ai Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania si ai Sindicatului National al Crescatorilor de Bovine din Romania, organizatii affiliate la Federatia Agrostar, au protestat in data de 2 aprilie in fata Guvernului, dupa ce negocierile avute anterior cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nu au avut ca rezultat rezolvarea problemelor cu care acestia se confrunta. Un protest similar a avut loc si la Cluj, unde peste 100 de fermieri au protestat in fata Prefecturii Cluj, deoarece nu au primit subventiile pentru animale, in ciuda promisiunilor repetate ale oficialilor de la Ministerul Agriculturii.(n. red banii au ajuns, in etape, in conturile fermierilor dupa Paste). La Bucuresti, fermierii s-au plans de intarzierile la plata subventiilor, diminuarea subventiei pe cap de animal, precum si de lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, care vor fi scosi de pe piata odata cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015.

Fermierilor le merge foarte prost, de aceea au iesit in strada. Oamenii sunt nemultumiti de nivelul subventiei, dar mai sunt si alte probleme legate de ANSVSA, de boala limbii albastre sau de subventia la pajisti. Crescatorii nu sunt ajutati in problema bolii limbii albastre, a trebuit sa facem noi demersuri pentru deblocarea pietei arabe, a declarat Dumitru Andresoi.

Pe lista revendicarilor s-a mai numarat obligativitatea infiintarii de exploatatii cu personalitate juridica, precum si pericolul dublei impozitari prin atestatul de producator si carnetul de producator.

Avem tot felul de taxe: pe subventie, pe venit, pe cantitatea de cas care se produce, iar de la doctorii veterinari nu primim asistenta gratuita. Nu avem unde sa vindem produsele, mieii raman si sug la oi, deoarece nu avem ce sa facem cu ei. De Paste, ni s-a oferit 7,5-8 lei pe kg in viu, dar nu am avut cui vinde mieii, a declarat Ioan Chihaia, presedintele Asociatiei Miorita din Suceava, care se plange ca oieritul in zona nu mai este rentabil.

Nici macar faptul ca a fost constituita o asociatie a crescatorilor de ovine nu a fost de prea mare ajutor. Crescatorii s-au mai plans si de monopolul detinut de medicii veterinari de libera practica, acest fapt ingradindu-le posibilitatea de a-si alege medicul veterinar, de birocratizarea excesiva sau de tergiversarea aprobarii Normelor metodologice la Legea pajistilor, astfel incat primariile sa poata sa incaseze in continuare subventii, desi nu au animale.

N-am primit subventiile de mai mult de un an, iar noi avem de platit arenda. Primaria nu ne ofera nici macar un hectar de pasune. Oile noastre pasc pe albia raurilor si pe la oamenii cu care am reusit sa incheiem un contract de arenda ca sa putem sa supravietuim, a precizat Niculae Romosan, un fermier de 31 de ani din Vintu de Jos (Alba) care detine un efectiv de 600 de oi si 20 de vaci cu lapte.

Afacerea a preluat-o de la tatal sau, insa din pacate, nu a putut sa o creasca, asa cum si-a propus. Crescatorii de ovine au primit in acest an 28 de lei pe cap de animal, fata de 38 lei, anul trecut, in timp ce la bovine suma este de 503 lei pe cap de bovina de carne si 121 de lei pe tona de lapte comercializata. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor nationale tranzitorii, solicitate in 2014 de crescatorii de bovine, ovine si caprine.

Articol preluat din editia 40 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de