Micii romanesti au nevoie si de votul PE si al Consiliului de Ministri pentru a putea fi comercializati in UE
Miercuri, 12 Martie 2014
Miercuri, 12 Martie 2014
Micii romanesti trebuie sa primeasca cat mai rapid votul Parlamentului European si pe cel al Consiliului de Ministri pentru a putea fi comercializati si exportati pe piata Uniunii Europene.
Decizia cea mai importanta a fost luata in data de 10 martie in Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala, prin obtinerea unui vot favorabil care permite includerea aditivilor necesari pastei de mici in legislatia actuala a Uniunii Europene.
"Este o prima etapa a unui proces de aprobare a acestui produs. Urmeaza ca Parlamentul European sa isi dea votul si pe urma Consiliul de Ministri sa se exprime, dar din semnalele pe care le avem cea mai importanta decizie a fost luata in 10 martie in acest comitet tehnic Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala al CE. (...) Cu alte cuvinte, produsul poate fi comercializat sub denumirea de 'mici' poate fi comercilizat in continuare. (...) sigur ca industria si-a facut datoria din punct de vedere tehnic si expertii din minister au pus la dispozitie celor care au votat toate elementele tehnice astfel incat sa asiguram ca este vorba de un produs traditional romanesc fara niciun impact negativ asupra sanatatii umane", a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
Directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, Stefan Padure, considera ca este important ca Romania sa obtina votul in Parlament inainte de alegeri le europarlamentare pentru a evita riscul de a lua tot acest demers de la capat.
"Am obtinut un vot pozitiv in cadrul comisiei tehnice, urmeaza votul politic in Parlamentul European. Fiind un regulament european, o propunere de modificarea a unui regulament european vine pe procesul legislativ tot cu un regulament european de completare. In proportie de 99% aceste recomandari au fost preluate, iar forma finala a fost data de comisia tehnica, in aceasta forma, dar exista un vot in Parlament intr-o perioada pre-electorala si cred ca trebuie neaparat sa avem tot suportul parlamentarilor nostri actuali pentru a folosi toate relatiile pe care le au pentru a influenta favorabil decizia finala. Acest lucru ar trebui sa se intample cat mai repede pentru ca altfel riscam sa o luam de la capat", a declarat pentru Agerpres Stefan Padure.
Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala (SCFCAH) a dat luni unda verde utilizarii bicarbonatului de sodiu in prepararea micilor, in urma unui vot favorabil care permite includerea aditivilor necesari pastei de mici in legislatia actuala a UE. Decizia SCFCAH comitetul permanent condus de Comisia Europeana (CE) si in care sunt reprezentate la nivel de experti statele membre de autorizare a aditivilor utilizati la prepararea micilor a fost luata cu o majoritate calificata de 297 de voturi pentru, 48 de abtineri si sapte impotriva. Statele care s-au abtinut sunt Marea Britanie, Finlanda si Belgia, in timp ce impotriva a votat Danemarca.
Efectul principal al votului de luni este ca producatorii vor putea exporta micii, daca in perioada urmatoare votului nu vor fi inaintate obiectii. In prezent, micii pot fi produsi si comercializati in Romania in baza unei derogari, intrucat aditivii utilizati la prepararea lor nu figureaza in anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendata in mai multe randuri.
Conform Asociatiei Romane a Carnii (ARC), cele doua ingrediente care aveau nevoie de autorizare pentru a fi utilizate in prepararea micilor erau bicarbonatul de sodiu (E 500) si carminul (E 120).
La sedinta SCFCAH din 20 februarie 2014, cateva state membre au fost nemultumite ca pe lista ce urma sa fie supusa votului se aflau numai cateva produse, printre care si micii romanesti. Pentru ca nu exista o majoritate calificata, votul a fost amanat pentru luna iulie. In urma discutiilor cu statele membre, Comisia Europeana a propus din nou acest punct pe ordinea de zi a sedintei de luni, unde a fost adoptat cu majoritate calificata.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...