Micii comercializati doar in Romania, nu la export

Micii comercializati doar in Romania, nu la export


Niciun procesator roman din industria carnii nu va putea exporta mici in tarile UE, dar va putea produce si comercializa in continuare pentru piata locala. Alex Jurconi, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Carnii (ARC) a precizat ca dezbaterile ar putea fi reluate in luna iulie 2014, dupa alegerile europarlamentare. La aceasta data, membri UE vor sa isi asume o decizie politica privind utilizarea anumitor ingrediente pentru produse pe care le considera foarte importante pentru economiile lor nationale.

20miciNiciun procesator roman din industria carnii nu va putea exporta mici in tarile UE, dar va putea produce si comercializa in continuare pentru piata locala. Alex Jurconi, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Carnii (ARC) a precizat ca dezbaterile ar putea fi reluate in luna iulie 2014, dupa alegerile europarlamentare. La aceasta data, membri UE vor sa isi asume o decizie politica privind utilizarea anumitor ingrediente pentru produse pe care le considera foarte importante pentru economiile lor nationale.
"Eforturile necesare includerii celor doua ingrediente, respectiv bicarbonatul de sodiu si carminul, in reteta micilor trebuie sa continue atat la nivel european cat si national. Azi nu s-au indeplinit conditiile suficiente pentru obtinerea unui vot favorabil, acea majoritate calificata, au lipsit cateva voturi. Asta inseamna pentru noi ca va trebui sa continuam discutiile cu Bruxelles-ul si cu colegii din industriile europene. Va trebui sa ne asiguram ca protocolul incheiat cu MADR, Ministerul Sanatatii, ANSVSA, functioneaza in continuare in sensul producerii si comercializarii micilor cu bicarbonat si carmin, dar numai pe teritoriul Romaniei, nu si in spatiul intracomunitar", a mai spus Alex Jurconi.

Piata micilor in Romania este estimata la 50 de milioane de euro anual, cu o vanzare de aproximativ 22.000 de tone de mici, , insa piata neagra reprezinta circa 70-80%. Conform publicatiei Ziarul Financiar, informal s-a opus Spania, Danemarca, Suedia, iar Germania s-a abtinut de la vot. Incasarile din afaceri cu mici in strainatate sunt estimate la 7-10 milioane de euro pe an. Cei mai mari producatori de mici din Romania sunt Doly-Com Botosani, Diana, Aldis Calarasi, CrisTim si Angst, fiecare dintre acesti nu detine la nivel local o cota de piata mai mare de 25%.

O mare parte din productia de mici este comercializata in lunile mai, august si septembrie, cand se deschide sezonul la gratare, in Romania. Doua treimi din piata micilor sunt acoperite de sortimentul de vita-porc, alte 25% de preparatul facut din carne de porc, iar restul este impartit de vita, oaie si alte sortimente.



Poti fi interesat si de