Medicii infectionisti atentioneaza asupra pericolului imbolnavirii de trichineloza

Medicii infectionisti atentioneaza asupra pericolului imbolnavirii de trichineloza


Medicii infectionisti ai Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie 'Victor Babes' din Timisoara atrag atentia asupra pericolului imbolnavirii de trichineloza, prin consumul unor preparate de sezon din carne de porc crescut traditional, in gospodarie.

Medicul infectionist Ovidiu Rosca, de la Spitalul 'Victor Babes' Timisoara, subliniaza ca decembrie este luna in care se sacrifica porci in multe gospodarii taranesti, ulterior carnea consumandu-se sub diferite forme, insa multa lume inca refuza sa testeze trichineloscopic carnea de porc provenita din gospodariile private. Inainte de a prepara toba, caltabosul, sangeretele, carnatii sau alte produse, este necesar examenul trichineloscopic, pentru a vedea daca carnea este infestata cu Trichinella Spiralis, care provoaca trichineloza, arata medicul timisorean.

 

'Parazitul ajunge in corpul uman prin consumul de carne cruda sau insuficient preparata termic, provenita de la animale infectate, de obicei porci sau mistreti. Rozatoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea in mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini si este cauzata de consumul aceluiasi aliment. Carnea infestata cu Trichinella Spiralis ajunge in intestinul omului, parazitii se inmultesc si patrund in sange, iar apoi in muschii striati, impiedicand functionarea normala a acestora. Exista si posibilitatea ca parazitii sa ajunga si in alte organe, plamani, inima sau chiar in sistemul nervos', a explicat dr Ovidiu Rosca.

 

Principalele simptome ale bolii sunt febra, dureri de cap, eruptii cutanate, tulburari digestive (greturi, varsaturi, diaree, dureri abdominale), edeme faciale insotite de conjunctivita si chiar de hemoragii. Primele simptome apar la o zi - doua dupa consumul de carne infestata.

 

Medicul subliniaza ca multa lume inca refuza sa testeze carnea de porc cumparata din gospodariile private, fara testarea trichineloscopica. Probele recoltate de la suinele sacrificate sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat in doar cateva minute.

 

'Trebuie spus ca sararea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigura distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse in cazul inghetarii carnii de porc timp de aproape trei saptamani, la o temperatura de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug in cazul gatirii carnii la o temperatura de peste 70 de grade Celsius. Recomandarea noastra este, insa, efectuarea controlului veterinar al carnii de porc sau mistret', adauga medicul infectionist Ovidiu Rosca.

 

El a mai mentionat ca in cazul in care dupa consumul de carne sau preparate din carne de porc apar simptomele unei toxiinfectii alimentare, este necesara prezentarea de urgenta la medic, deoarece cu cat parazitarea este mai intensa, cu atat forma clinica de boala este mai severa.



Poti fi interesat si de