Masuri pentru protejarea culturilor de pastravi curcubeu in zilele caniculare

Masuri pentru protejarea culturilor de pastravi curcubeu in zilele caniculare


Administratorii Pastravariei Lunca Bascii au luat masura oxigenarii suplimentare a apei din bazine, pe fondul temperaturilor extreme, pentru a evita imbolnavirea sau decesul pastravilor curcubeu, avand in vedere totodata executarea unor foraje suplimentare pentru suplimentarea debitelor de apa.

Directia Silvica Buzau gestioneaza prin Ocolul Silvic Cislau Pastravaria Lunca Bascii, unde se produc si se valorifica tone de pastrav pentru consum. Salmonicultura este definita ca fiind o ramura a pisciculturii, specifica sectorului forestier, care se ocupa de cultura intensiva a unor specii din familia Salmonidelor (pastrav indigen, curcubeu, fantanel, lipan, lostrita) pentru consum uman sau pentru repopularea unor ape de munte. In cadrul pastravariei din localitatea Calvini este cultivata in general specia de pastrav curcubeu.

 

'Crestem in mod traditional pastrav curcubeu, in momentul de fata apreciez ca avem undeva la 4 tone de peste de diverse dimensiuni. Avem niste bazine in care apa circula permanent, patru bazine de mari dimensiuni, trei bazine circulare si opt bazine drepunghiulare, betonate cu o suprafata intre 20 si 60 mp. Am avut perioade calduroase, daca imi amintesc bine in anul 2007 cand au fost inregistrate peste 40 de grade Celsius dar nu perioade atat de lungi. In acest context avem cateva masuri speciale...Spre exemplu saptamana trecuta scazuse nivelul apei, am avut noroc de o ploaie care a refacut rezerva de apa' a declarat seful Ocolului Silvic Cislau, George Taicutu.

 

Tinand cont ca in zilele precedente temperaturile au depasit 35 de grade Celsius iar prognoza pentru urmatoarele zile anunta valori termice de peste 40 de garde Celsius si sanse minime de precipitatii, administratorii pastravariei au luat masuri pentru protejarea culturilor de pastrav.

 

'In momentul de fata avem niste dispozitive care oxigeneaza apa, punem plase de umbrire cand temperatura apei depaseste 18 grade Celsius, reducem furajarea sau o sistam, oxigenam suplimentar. Este o chestiune ingrijoratoare seceta. In momentul de fata nu sunt probleme dar exista perspective sa scada debitele de apa, am luat in calcul sa facem si foraje suplimentare, pentru a suplimenta debitul de apa, deocamdata suntem la nivelul de sus. Pastravul este iubitor de apa rece, oxigenata, daca valul de caldura va persista, evident ca il va afecta. Caldura o sa determine lipsa oxigenului, pestele nu o sa mai acumuleze in greutate, se poate ajunge si la mortalitate din pricina lipsei de oxigen in apa', a mai precizat specialistul.

 

Singura pastravarie din Buzau, administrata de Directia Silvica este cautata de clienti din mai multe judete sau aflati in tranzit.



Poti fi interesat si de