Masuri extreme privind ambalajele din plastic. Este vizata si industria carnii
Marti, 29 Mai 2018
Marti, 29 Mai 2018
Potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii de Asociatia Romana a Carnii, comisarii europeni au prezentat noi norme pentru reducerea deseurilor marine, anuntand totodata ca daca nu se va face nimic, va fi mai mult plastic in oceane decat peste pana in 2050.
In contextul in care cantitatea de deseuri daunatoare din plastic in mari si oceane continua sa creasca, Comisia Europeana propune noi norme la nivelul UE care vizeaza cele 10 articole din plastic de unica folosinta care se regasesc cel mai frecvent pe plajele si in marile Europei, precum si uneltele de pescuit pierdute sau abandonate.
Luate impreuna, acestea reprezinta 70% din totalul deseurilor marine. Noile norme sunt proportionale si adaptate pentru a da cele mai bune rezultate, ceea ce inseamna ca unor produse diferite li se vor aplica masuri diferite. Atunci cand exista alternative care sa fie disponibile cu usurinta si la preturi accesibile, articolele din plastic de unica folosinta vor fi interzise de pe piata. Pentru articolele pentru care nu sunt disponibile cu usurinta alternative, accentul se pune pe limitarea utilizarii lor prin reducerea la nivel national a consumului, prin introducerea unor cerinte legate de conceptie si etichetare, precum si a unor obligatii pentru producatori de gestionare a deseurilor si depoluare. Luate impreuna, noile norme vor plasa Europa in prima linie de actiune intr-o chestiune cu implicatii la nivel mondial.
Prim-vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabila, a declarat: „Aceasta Comisie a promis sa se implice cat mai mult in chestiunile majore si sa lase restul la latitudinea statelor membre. Este de netagaduit ca deseurile din plastic sunt un subiect important si ca europenii trebuie sa actioneze impreuna pentru rezolvarea acestei probleme, deoarece deseurile de plastic se regasesc in aerul, in solul, in oceanele si in alimentele noastre. Propunerea de astazi va reduce articolele din plastic de unica folosinta de pe rafturile supermarketurilor printr-o serie de masuri. Vom interzice o parte dintre aceste articole si le vom inlocui cu alternative mai ecologice, astfel incat consumatorii sa poata continua sa foloseasca produsele lor preferate.”
Vicepresedintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, a adaugat: „Materialele plastice pot fi fantastice, dar trebuie sa le utilizam intr-un mod mai responsabil. Articolele din plastic de unica folosinta nu sunt o alegere inteligenta nici din punct de vedere economic, nici din punct de vedere ecologic, iar propunerile de astazi vor ajuta intreprinderile si consumatorii sa se orienteze catre alternative sustenabile. Aceasta este o oportunitate pentru Europa de a da tonul in materie prin crearea de produse de care lumea va avea nevoie in cursul deceniilor urmatoare si prin extragerea unei valori economice mai importante din resursele noastre pretioase, dar limitate. Obiectivele noastre de colectare a sticlelor din plastic vor contribui la generarea volumelor necesare pentru prosperitatea industriei de reciclare a materialelor plastice.”
In intreaga lume, plasticul reprezinta 85% din deseurile marine. Plasticul ajunge chiar si in plamanii si pe mesele oamenilor, iar efectele microplasticelor din aer, apa si alimente asupra sanatatii sunt inca necunoscute. Este indispensabil sa se gaseasca o solutie pentru problema materialelor plastice, iar aceasta poate aduce noi oportunitati de inovare, competitivitate si de creare de noi locuri de munca.
Intreprinderile vor dispune de un avantaj competitiv: existenta unui singur set de norme pentru intreaga piata a UE va crea un stimulent pentru intreprinderile europene in sensul de a dezvolta economii de scara si de a deveni mai competitive pe piata mondiala a produselor sustenabile, aflata in plina expansiune. Prin instituirea de sisteme de reutilizare (cum ar fi sistemele de returnare a garantiei), intreprinderile pot asigura o aprovizionare stabila cu articole de inalta calitate. In alte cazuri, stimulentele in sensul cautarii de solutii mai sustenabile pot oferi intreprinderilor un avantaj tehnologic asupra competitorilor pe piata mondiala.
Masuri diferite pentru produse diferite
Dupa ce in 2015 au fost luate masuri legate de problema pungilor din plastic, 72% dintre europeni au declarat ca au redus utilizarea acestora (Eurobarometru). UE isi indreapta acum atentia catre cele 10 produse din plastic de unica folosinta si uneltele de pescuit care reprezinta impreuna 70% din deseurile marine din Europa. Noile norme vor introduce:
Interzicerea plasticului in anumite produse: Atunci cand sunt disponibile cu usurinta alternative la preturi accesibile, articolele din plastic de unica folosinta vor fi interzise de pe piata.
Interdictia se va aplica betisoarelor din plastic pentru urechi, tacamurilor, farfuriilor, paielor, agitatoarelor pentru bauturi si betelor din plastic pentru baloane, care vor trebui sa fie confectionate din materiale sustenabile. Recipientele de unica folosinta pentru bauturi, fabricate din materiale plastice, vor fi permise pe piata numai daca dopurile si capacele acestora raman atasate de corpul recipientului;
Obiective de reducere a consumului: Statele membre vor trebui sa reducautilizarea recipientelor din plastic pentru alimente si a paharelor pentru bauturi. Acest lucru poate fi realizat prin stabilirea unor obiective nationale de reducere, prin punerea la dispozitie a unor produse alternative la punctul de vanzare sau asigurandu-se ca produsele din plastic de unica folosinta nu pot fi puse la dispozitie in mod gratuit;
Obligatiile producatorilor: Producatorii vor contribui la acoperirea costurilor gestionarii deseurilor si ale depoluarii, precum si ale masurilor de sensibilizare in ceea ce priveste recipientele pentru alimente, pachetele si foliile (cum ar fi pentru chipsuri si dulciuri), recipientele si paharele pentru bauturi, produsele din tutun cu filtru (filtrele de tigara), servetelele umede, baloanele, precum si pungile de plastic subtiri. Industria va beneficia, totodata, de stimulente pentru a dezvolta alternative mai putin poluante la aceste produse;
Obiective de colectare: Statele membre vor avea obligatia de a colecta 90% din sticlele de bauturi din plastic de unica folosinta pana in 2025, de exemplu prin sisteme de returnare a garantiei;
Cerinte in materie de etichetare: Anumite produse vor necesita o etichetare clara si standardizata, care sa indice modul in care trebuie eliminate deseurile, impactul negativ al produsului asupra mediului si prezenta materialelor plastice in produse. Aceasta obligatie se va aplica compreselor igienice, servetelelor umede si baloanelor;
Masuri de sensibilizare: Statele membre vor avea obligatia de a sensibiliza consumatorii cu privire la impactul negativ al poluarii cu deseuri de articole din plastic de unica folosinta si unelte de pescuit, precum si cu privire la sistemele disponibile pentru reutilizarea si pentru gestionarea deseurilor in cazul tuturor acestor produse.
In cazul uneltelor de pescuit, care reprezinta 27% din totalul deseurilor de pe plaje, Comisia vizeaza completarea cadrului de politica existent cu sisteme de raspundere a producatorilor de unelte de pescuit care contin material plastic. Acestia vor fi obligati sa acopere costurile legate de colectarea deseurilor din instalatiile portuare de preluare, de transportul si tratarea acestora. Ei vor suporta, de asemenea, costurile masurilor de sensibilizare. Detalii privind noile norme privind uneltele de pescuit sunt disponibile aici.
Etapele urmatoare
Propunerile Comisiei vor fi transmise acum Parlamentului European si Consiliului pentru adoptare. Comisia invita celelalte institutii sa trateze acest dosar ca fiind o prioritate si sa ofere cetatenilor europeni rezultate concrete inaintea alegerilor din mai 2019.
Totodata, pentru a marca Ziua Internationala a Mediului pe 5 iunie, Comisia va lansa o campanie de sensibilizare la nivelul UE punand accentul pe alegerea consumatorului si subliniind rolul individual in combaterea poluarii si a deseurilor marine din materiale plastice.
Desigur, rezolvarea problemei deseurilor marine produse de UE este numai o parte a imaginii de ansamblu la nivel mondial. Prin asumarea rolului principal, insa, Uniunea Europeana va fi intr-o pozitie solida pentru a stimula schimbarea la nivel global – atat prin G7 si G20, cat si prin punerea in aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabila ale ONU.
Context
Initiativa de astazi indeplineste angajamentul asumat in Strategia europeana privind materialele plastice de a adopta masuri legislative legate de deseurile nerationale si daunatoare din plastic, angajament care a fost salutat atat de Parlamentul European si de Consiliu, cat si de cetateni si de partile interesate. Masurile propuse vor contribui la tranzitia Europei catre o economie circulara si la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila ale ONU, precum si la indeplinirea angajamentelor UE in materie de schimbari climatice si la realizarea obiectivelor acesteia in materie de politica industriala.
Directiva de astazi se bazeaza pe normele existente, cum ar fi Directiva-cadru privind strategia pentru mediul marin si Directivele privind deseurile, si completeaza alte masuri adoptate pentru combaterea poluarii marine, cum ar fi cele in temeiul Directivei privind instalatiile portuare de preluare si restrictiile propuse cu privire la microparticulele de plastic si materialele plastice oxo-degradabile. Directiva urmeaza o abordare similara cu aceea a Directivei privind pungile de plastic din 2015, care s-a bucurat de succes, a fost primita in mod pozitiv si a atras o schimbare rapida in comportamentul consumatorilor.
Directiva propusa (IP/18/3927) va aduce atat beneficii economice, cat si beneficii de mediu. Noile masuri vor insemna, de exemplu:
- evitarea producerii a 3,4 milioane de tone de echivalent CO2;
- evitarea unor daune aduse mediului care ar costa echivalentul a 22 de miliarde EUR pana in 2030;
- economisirea de catre consumatori a unei sume estimate la 6,5 miliarde EUR.
Impreuna cu noile norme si obiective ale UE in materie de deseuri adoptate luna aceasta, noile norme vor oferi claritatea, securitatea juridica si economiile de scara de care au nevoie intreprinderile din UE pentru a-si asuma rolul de lider pe noile piete ale alternativelor inovatoare multifunctionale, ale noilor materiale si ale produselor mai bine concepute.
In conformitate cu cerintele privind o mai buna legiferare, pentru elaborarea propunerii de astazi, au fost realizate consultari cu partile interesate, o consultare publica deschisa, precum si evaluari aprofundate ale impactului. In cadrul consultarii publice desfasurate in perioada decembrie 2017 si februarie 2018, 95% dintre respondenti au fost de acord ca masurile legate de utilizarea articolelor din plastic de unica folosinta sunt atat necesare, cat si urgente, iar 79% au apreciat ca, pentru a fi eficace, aceste masuri ar trebui luate la nivelul UE. De asemenea, 70% dintre producatori si 80% dintre marci au raspuns ca masurile sunt necesare si urgente. 72% au redus utilizarea pungilor de plastic, dintre care 38% in cursul anului trecut.
Noua unitate de productie si noul centru logistic din Rheinstetten au insemnat pentru EDEKA S&uum...
De aceea, primul pas catre o instalatie eficienta este contractarea unui consultant profesionist ...
De la inceputul anilor 90’, fondatorul FIX PRO, Nesti Tarusha, s-a concentrat pe distributi...