Masura extrema! 1.500 de mistreti trebuie impuscati pentru prevenirea PPA

Masura extrema! 1.500 de mistreti trebuie impuscati pentru prevenirea PPA


Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost confirmat pe un fond de vanatoare privat din zona de sud a judetului, dupa ce trei mistreti au fost gasiti morti, a declarat seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Gorj, Sorin Stefanescu.

“In cursul zilei de astazi am primit buletinele de analize, toate cele trei probe care au fost trimise spre analiza au fost diagnosticate pozitiv PPA. In acest moment lucram la un plan de masuri, vor fi aplicate niste masuri in acest parc de vanatoare, in sensul ca efectivul de mistreti de acolo trebuie recoltat si situatia e un pic mai grea, pentru ca discutam de animale salbatice si metoda de a le recolta este prin impuscare. Vorbim de un efectiv estimat de (...) aproximativ 1.500 de animale”, a precizat Sorin Stefanescu.

 

Potrivit acestuia, in ceea ce priveste despagubirile in cazul omului de afaceri care detine fondul privat din zona orasului Turceni, “la prima vedere, nu vor fi acordate”, dar situatia va fi analizata.

 

In judetul Gorj au fost confirmate 41 de focare de PPA la porc domestic, fiind ucise 433 de suine. Totodata, pana acum au fost stinse patru focare.

 

De asemenea, in sase fonduri de vanatoare au fost gasiti morti 13 mistreti, la care a fost confirmata pesta porcina. Este vorba de fondurile 20 Curtisoara, 10 Sadu, 5 Tismana, 13 Sacelu, 42 Turburea si 38 Turceni.Poti fi interesat si de